1-årige Elliot hittade fidget spinner och svalde lilla detaljen – nu vill mamman varna andra

Familjen Skilbred Holmquist satt hemma och åt middag på lördagskvällen. 

Samtidigt kröp minstingen Elliot, 14 månader, runt på golvet och var för ett kort ögonblick utanför föräldrarnas synvinkel. 

Då fick sonen syn på en fidget spinner – och började genast leka med den. 

Tre timmar senare låg han på sjukhus. 

– Vi upptäckte att han hade lyckats få loss en av behållarna som ett av ljusen sitter i. Elliot hade behållaren i munnen, men det lilla batteri som sitter i den var borta, berättar mamma Mina Mari Skilbred Holmquist för norska TV2.

Fidget spinners är den mest populära fingerleksaken just nu. Plastprylen är egentligen framtagen att hjälpa barn med koncentrationssvårigheter, men har senare också blivit populära för många andra. 

Även 1-årige Elliot blev nyfiken på leksaken när familjen satt hemma och åt middag i lördags. När föräldrarna och hans två syskon för ett kort ögonblick inte hade den krypande lille sonen under uppsikt såg han sin chans och började undersöka en av storasyskonens fidget spinner lite närmare. 

När mamma Mina Mari sekunder senare upptäckte detta tittade hon genast till sonen – och gjorde en skräckinjagande upptäckt. 

Sonen hade svalt ett batteri till en lampa som fanns i fidget spinnern.

Mamman ringde omedelbart till sjukvårdsrådgivningen för att fråga om det kunde vara något giftigt i batteriet som sonen nyss svalt. Hon fick beskedet att de snabbt borde ta kontakt med en läkare.

Tio minuter senare fanns både en ambulans och brandbil på plats. Även om Elliot inte såg ut att lida av batteriet fruktade läkarna att det kunde skada hans inre organ. Röntgenbilderna visade att batteriet låg i magen.  

Elliot fick köras till Oslo där han snabbt sövdes ned med hjälp av narkos. Han var tvungen att opereras och efter en timme hade kirurgerna hittat och fått ut batteriet. I värsta fall hade batterisyra kunnat läcka ut i kroppen, men det hände alltså inte. 

– När han rullades in i operationssalen gick det upp för mig att det var allvarligt, säger mamman till TV2.

Hon är väldigt tacksam för stödet och all hjälp hon fick på sjukhuset. Från dess att Elliot svalde batteriet tog det tre timmar innan den var ute igen – och då hade familjen dessutom transporterats från hemmet i Ås till Oslo. 

Elliot fick sova över en natt på sjukhuset och mår nu bra. 

Efter det dramatiska dygnet har mamma Mina Mari lagt ut bilder på Facebook och varnat andra föräldrar. Hon betonar för TV2 att hon inte har någonting emot fidget spinners, men hon vill att folk ska vara medvetna om att små barn kan få upp behållarna där batterierna sitter. 

Dela gärna detta vidare, så att inga fler barn eller familjer ska hamna i samma situation som Elliot! 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna