22-åriga Sofia ingrep och räddade grannen från misshandel med kofot.

Sofia Johansson var hemma i sin lägenhet i Bengtsfors under natten mot lördagen när hon plötsligt hörde ett rop på hjälp utanför fönstret. Till en början trodde hon bara att det rörde sig om någon som var full på gatan utanför, men när skriken blev högre bestämde hon sig till sist för att gå ut och kolla vad som stod på. Och det som sedan hände skulle komma att bli långt mer dramatiskt än vad hon hade kunnat föreställa sig.

22-åriga Sofia Johansson tog med sig mobilen och klev ut genom ytterdörren för att ta reda på vad som egentligen pågick på gatan utanför hennes hem. En man hade skrikit och ropat på hjälp allt högre utanför och när hon kom ut fick hon förklaringen.

– Jag såg att offret var min granne. Han låg på backen och var helt blodig precis överallt. Jag fick panik och skrek ”men gud, men gud”, berättar Sofia för Aftonbladet.

Alldeles bredvid grannen stod en svartklädd man med luvan uppdragen och med en kofot i handen. Sofia insåg att hon plötsligt befann sig i en livsfarlig situation och när den svartklädda mannen började gå mot henne förstod hon att det var lika bra att fly.

På något mirakulöst sätt fick då hennes blodiga granne på marken tag i mannens fot och lyckades brotta ner honom. Kort därefter anlände polis till platsen.

– Det var flera som hade ringt larmcentralen. Men de andra hade sett gärningsmannen och att han hade en kofot så de hade inte vågat gå ut som jag gjorde, säger Sofia.

Gärningsmannen tog till flykten men kunde kort därefter gripas av polisen, skriver Expressen som också rapporterat om händelsen.

För Sofias granne slutade historien tack och lov bra. Tack vare att Sofia rusade ut mitt i natten och med sin närvaro avbröt den pågående misshandeln kunde grannen komma undan med livet i behåll. Och när Sofia dagen efter fick träffa sin granne blev det av förståeliga skäl ett mycket känslosamt möte.

– Alla grät och kramade om varandra. När han höll om mig sa han att jag hade räddat hans liv, men jag viskade i hans öra att han hade räddat mitt också. Vi räddade livet på varandra, säger Sofia till Expressen.

Men trots att hennes insats kan ha räddat ett liv vill hon inte bli kallad för hjälte. Hon menar i stället att hon bara hoppas att någon annan hade gjort detsamma för henne om hon befann sig i samma situation.

– Jag tycker att det är självklart att man hjälper till om någon ropar på hjälp. Jag vill inte att någon ska säga ”Du är värsta superman, du räddar liv”. Men jag tycker att fler borde göra som jag. Det är många som är väldigt fega och inte vågar göra något, säger Sofia till Aftonbladet.

Hjälp gärna till att hylla Sofia för hennes modiga insats genom att klicka på dela här under. För det är så sant som hon säger – det borde vara självklart att hjälpa till när någon ropar på hjälp.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna