93-åriga Gerd ryter ifrån – fick besök av ovaccinerad hemtjänst: ”Det gäller liv”

Här om veckan fick 93-åriga Gerd Wetterlind på Värmdö besök av hemtjänsten för första gången.

Till en början var hon glad över besöket. Men när hon insåg att personalen inte var vaccinerad mot covid-19 blev hon fly förbannad, något SVT Stockholm var rapporterar.

93-åriga Gerd Wetterlind har klarat sig utan hemtjänst bra länge. Men under senare år har hon fått svårt att stå och gå. Vilket gjort att hon nu bestämt sig för att ta hjälp av hemtjänst.

Här om veckan fick Gerd sitt första besök och hon var glad över att de skulle komma. Men glädjen byttes snart ut till ilska.

Foto: TT/Martina Holmberg / TT

När mannen från hemtjänsten skulle gå mötte han Gerds dotter i dörren som frågade om han var vaccinerad mot covid-19. Varpå mannen svarade nej.

– Det kändes hånfullt på något vis. Jag blir inte lätt arg men det här gäller ju livet, det gör ju det. Om jag riktigt ska överdriva, om det nu går att överdriva det här. Så tycker jag att jag har blivit utsatt för ett mordförsök, nästan, säger Gerd till SVT Stockholm.

”Helt absurt”

Gerd tog genast saken i egna händer och ringde upp till hemtjänsten och frågade hur det kommer sig att de skickar någon som är ovaccinerad hem till folk utan att meddela det.

Maria Persson Lövkvist på Vård- och omsorgskontoret i Värmdö kommun säger att hon förstår att Gerd kan tycka att det känns otryggt. Men att de inte kan tvinga någon att ta vaccinet. I stället ser de till att personalen använder den skyddsutrustning som rekommenderas.

Mannen som var hemma hos Gerd bar munskydd, men enligt Gerds dotter som mötte honom i hallen, hade han det neddraget vid hakan.

– Helt absurt att man kan skicka en person … eller för det första känna att det är okej själv att gå in till en människa som är över 90 och hemtjänsten inte meddelar, säger Gerds dotter Mie Axelson till SVT.

”Åker ut direkt”

Men Gerd känner ingen oro inför att det ska komma fler ovaccinerade hem till henne. Hon tänker hålla förhör vid dörren om det krävs.

– De åker ut direkt om de inte är vaccinerade ordentligt, säger hon till SVT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required