Ambulanspersonalen fick ingen kontakt med kvinnan. Det 10-åringen gör då är något alla kan inspireras av.

Yesenia Diosdado var bara tio år när hon gjorde en riktigt modig insats, som hon efteråt har hyllats för. Hennes mamma, som har jobbat som tolk, lärde henne teckenspråk från att hon var ett år. Och det skulle komma till användning på ett sätt ingen av dem hade kunnat ana. Den här historien visar på hur viktigt det kan vara att kommunicera med andra människor – trots att man inte talar samma språk.

Det var i januari förra året och Yesenia Diosdado var ute och lekte med en kompis i Lenexa i Kansas, USA. Plötsligt hörde hon ett konstigt ljud. Som så många andra barn skulle ha blivit blev hon nyfiken och ville ta reda på varifrån ljudet kom.

Det visade sig vara en trafikolycka. En kvinna var skadad och satt kvar i sin bil. Yesenia Diosdado såg att ambulanspersonalen hade problem att kommunicera med kvinnan och gjorde då det modiga. Hon rusade över vägen – och började använda händerna för att prata med kvinnan.

Bildkälla

teckensprak3

– Hon såg väldigt skadad ut. Hon blödde från ansiktet och jag ville inte att hon skulle dö eller något. Hon var verkligen skadad, säger Yesenia Diosdado till Fox 4 News.

”Är du skadad?” frågade Yesenia Diosdado på teckenspråk. Den döva kvinnan svarade att ja, hon var skadad. Med hjälp av Yesenia Diosdado kunde hon berätta för ambulanspersonalen vilket sjukhus hon ville till. Och trots att det visade sig att kvinnan inte hade fått några allvarliga skador var 10-åringens insats av stor betydelse.

– Vi hade inte kunnat fastställa vilka skador kvinnan hade utan betydande fördröjning, säger ambulansvårdaren Chris Winger till CBS News.

Bildkälla

teckensprak1

Som tack för sitt hjältemod fick Yesenia Diosdado ett diplom och en medalj från ambulanspersonalen.

– Det viktiga med att kunna teckenspråk finns överallt. Det kan vara en enorm tillgång, särskilt i en situation som denna, säger flickans mamma Susan Mulidore – som var den som lärde sin dotter att prata med händerna.

Bildkälla

teckensprak2

Mamman är så klart jättestolt över sin dotter, som faktiskt var lite nervös när hon skulle berätta vad hon hade gjort. ”Vad kommer jag bli arg för?”, frågade Susan Mulidore sin dotter. ”Jag gick över gatan”, svarade Yesenia Diosdado. Och i det här fallet var det tur att hon gjorde det.

Gilla gärna om du också tycker att flickan gjorde en modig insats.

Publicerad av Newsner Solsken, gilla gärna: