Cancersjuka Siv, 85, nekas färdtjänst då hon var 1 dag sen med ansökan: ”Kom som en kalldusch”

85-åriga Siv Eriksson är sjuk i benmärgscancer sedan flera år, vilket gör att hon har svårt att gå. Siv är beroende av färdtjänst, så när hennes senaste ansökan avslogs för att hon var en dag sen kom beskedet som ett oväntat hårt slag.

– Jag förstår inte hur man kan göra så här. Det kom som en kalldusch, säger Siv till Expressen.

Foto: Shutterstock

Siv är en pigg 85-åring, men cancern gör att hon har ont i magen, att hennes fötter är svullna, och att hon har svårt att gå.

”Äter väldigt mycket medicin”

Sedan 2015 har Siv haft regelbunden färdtjänst för att ta sig till och från sin bostad i Hägersten, Stockholm vid behov. Den kommande tiden ser det dock ut som att hon för första gången på fem år måste klara sig utan det.

– Jag fattar ingenting. Jag har ju haft färdtjänst så pass länge att den bara borde löpa på. Jag har knappast blivit bättre med åren, och äter väldigt mycket medicin. Jag förstår inte hur man kan göra så här. Det kom som en kalldusch, säger Siv till Expressen.

När det kommer till kontakt med myndigheterna som beviljar färdtjänst har Siv haft hjälp av sin yngre vän Hanna. Under pandemin kunde de två inte träffas som de brukar, vilket gjorde att Sivs regelbundna ansökan om färdtjänst kom in en dag för sent.

Domen står fast

Först fick Siv ett nej från färdtjänstnämnden, och när hon sedan överklagade beslutet fick hon avslag från förvaltningsrätten i Stockholm.

”Sista dag att överklaga var 25 augusti. Din överklagan inkom till färdtjänstnämnden 26 augusti. Eftersom din överklagan är inkommit försent avvisar färdtjänstnämnden ditt överklagande”, var beskedet 85-åringen fick.

Siv är besviken över beslutet, då hon är rädd för att ramla när hon måste åka kommunalt.

OBS: Kvinnan på bilden är inte Siv, som artikeln handlar om. Bilden är en genrebild.
Foto: TT

Magnus Åhammar är rådman vid förvaltningsrätten och har undertecknat Sivs sista avslag. För Expressen berättar han att Sivs dom står fast och att hon måste ansöka om något som heter ”återställande av försutten tid” hos kammarrätten.

Vad tycker du om det här beslutet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required