Dottern ordnar digitala middagar åt 74-åriga Ulla och hennes vänner – äter skaldjur och skålar i vin

Pandemin har påverkat de flesta människors liv på ett eller annat sätt, framförallt socialt. Att tvingas begränsa sitt umgänge och ställa in sociala tillställningar har gjort att många känner sig ensamma. Detta var anledningen till Anna Sjööquist initiativ för att muntra upp sin 74-åriga mamma Ulla. 

Nyligen ordnade Anna en digital middag med skaldjur och vitt vin, tillsammans med en hemlig gäst.

Anna Sjööquist känner sin mamma som en social och aktiv person. Men sedan pandemins utbrott har livet förändrats för 74-åriga Ulla, som bor ensam.

Min mamma har bott själv i många år. Hon slutade jobba vid 68 år och har alltid varit väldigt social och haft fullt upp. Hon spelar golf, är ordförande i föreningen där hon bor och har alltid saker för sig, men när corona kom gick det ganska bra i början. Hon fortsatte spela golf och tog promenader. Men när hösten kom tror jag alla lite tappade lusten och bara ville att det skulle ta slut, berättar Anna Sjööquist för Newsner. 

Ulla och dottern Anna
Foto: Anna Sjööquist

När julen kom tyckte Anna och hennes bror att det var dags att muntra upp deras mamma med något som gjorde tiden fram till våren enklare. 

– Han kom på att vi kunde skicka små överraskningar varje eller varannan vecka. Till exempel en blomma en vecka. En bok eller ett pussel en annan vecka. Det var så det började, berättar Anna. 

Lämnade blommor, vin och kräftor

Initiativet skulle sedan utvecklas, efter att Anna och hennes man haft en digital vinkväll med några vänner. 

– Det var så idén växte fram. Jag ville att mamma skulle uppleva samma sak. Min mamma står väldigt nära sin syster men på grund av corona har de inte träffats. Jag ringde henne och frågade vad hon tyckte om idén att ha en digital middag. Vi kom fram till kräftor och vin och jag ringde min mamma och frågade om hon hade några planer på fredag klockan 18. Det hade hon inte. Jag åkte dit vid 16 och lämnade blommor, vin, kräftor, bröd och aioli. Jag hjälpte henne med iPaden och sa att ‘klockan 18 kommer någon att ringa dig’, berättar Anna för Newsner. 

Foto: Shutterstock

”Har pratat i två timmar”

Enligt Anna hade hennes mamma varit helt ovetandes om att det var systern som skulle ringa, för att ha en digital middag med Ulla.

– Senare på kvällen fick jag ett sms från henne: ‘Tack för en härlig middag, vi har pratat i 2 timmar och vi ska göra det igen om 2 veckor! Nu ska jag titta på På spåret’. Nästa dag ringde jag hennes bror för att fixa liknande upplägg. Även det blev lyckat, och de har också planerat en till träff, säger Anna. 

Foto: Anna Sjööquist

Planerar ny överraskning

Då Anna såg hur glad hennes mamma blev av den digitala middagsträffen delade hon med sig av tipset i en grupp på Facebook. Detta så att andra vars anhöriga känner sig ensamma kunde inspireras under pandemin. 

– Nästa gång kommer mamma bli ihoptussad med en gammal vän till familjen som hon inte pratat med ofta alls. Jag har fixat chokladprovningskit som jag ska skicka hem till väninnan. Och ge till mamma tillsammans med lite info om de olika chokladbitarna. Vi får se om det blir bra, säger Anna till Newsner. 

En fantastisk idé som kan ge många glädje. Dela gärna på Facebook för att tipsa andra såhär i pandemin.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required