Eldsjälar samlade in 800 000 kr – köpte ambulanser till Ukraina: "Hjälpa människor som verkligen behöver"
Fredrik Hallensten

Eldsjälar samlade in 800 000 kr – köpte ambulanser till Ukraina: ”Hjälpa människor som verkligen behöver”

Runt om i världen kraftsamlar människor för att hjälpa de som flyr kriget i Ukraina.

I Sverige bidrar både privatpersoner och företagare för att stötta de drabbade – två av av dem är Fredrik Hallstensson och flygplatschefen Frank Olofsson från Sundsvall.

Torsdagen den 24 februari inledde Ryssland en invasion av Ukraina.

Sedan dess har över tio miljoner människor tvingas på flykt.

Många försöker ta sig till grannländerna Polen, Ungern, Moldavien, Slovakien och Rumänien för att söka skydd, uppger UNHCR. Flera av dem har sökt sig till Sverige.

Engagemanget för att hjälpa flyktingar från Ukraina är stort. Flera svenska hjälporganisationer har förberett akuta insamlingar för att stötta de drabbade.

Det är inte bara hjälporganisationer som agerar. Privatpersoner runt om i Sverige startar insamlingar, öppnar sina hem och åker till gränsen för att hjälpa människor på flykt från Ukraina.

Kör ambulanser till Ukraina

När vännerna Fredrik Hallstensson, som företräder Göran Melins insamlingsstiftelse i Sundsvall, och flygplatschefen Frank Olofsson fick höra talas om kriget i Ukraina kände de båda två att de ville hjälpa till.

– Min vän Bertil Sjöström i Övik driver hjälporganisationen Filippus. Han har personligen varit till Ukraina 130 gånger och hjälpt till så jag ringde honom och frågade om vi kunde hjälpa till med något, berättar Fredrik.

Och det kunde dem.

Efter att ha börjat med att samla in kläder och andra förnödenheter som torrvaror till Ukraina bestämde de sig snart för att hjälpa sjukvården med utrustning.

Tidigare har vi samlat in kläder, torrvaror och andra förnödenheter men i förra veckan kom jag att tänka på att vi borde skicka ned ambulanser. Och som av en slump hittade jag en på blocket, berättar Fredrik för Newsner.

Jag och Frank har köpt en ambulans. Komplett och i toppenskick.På måndag åker vi till gränsen mellan Ukraina och Polen…

Posted by Fredrik Hallstensson on Friday, March 18, 2022

Fredrik hörde av sig till säljaren som tyckte att det var en självklarhet att bidra och som hjälpte till att utrusta ambulansen. Och dagar senare hittade dem ytterligare en ambulans.

Samlade in 800 000 kronor

Den ena ambulansen skulle kostat 1,8 miljoner kronor ny, men Fredrik och Frank fick köpa loss demnför 85 000. De fick också utrustning för 130 000 på köpet.

Den andra ambulansen beskriver Fredrik som en rullande akutvårdsavdelning, den fick de köpa för 140 000 kronor.

Fredrik Hallensten
Foto: Privat

Insamlingen till ambulanserna väckte stort engagemang. Boende i hela Sundsvall och närområdet samlade in över 800 000 kronor på bara några dagar.

Det har varit ett fantastiskt engagemang, tack vare alla som har donerat pengar kan vi hjälpa människor som verkligen behöver, säger Fredrik.

På måndag sätter de sig i bilarna och börjar köra mot Ukraina, detta tillsammans med organisationen Filippus konvojer.

Och förutom att ambulanserna är utrustade med sjukvårdsmaterial har Fredrik och Frank fyllt bilarna med 20 kilo godisklubbor och gosedjur.

Vi åker till Ukraina och lämnar över bilarna vid gränsen, sedan ska dem till ett sjukhus i Kiev som vi har kontakt med via stiftelsen. Det kommer vara mycket barn så vi ville ge dem någonting, säger Fredrik.

Vilket fantastiskt initiativ. Tillsammans hjälps vi åt.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required