Försäkringskassans hårda beslut drev Erland att ta sitt liv

En lastbilsolycka 2005 gjorde att Erland, 55, fick leva med kronisk smärta som försvårade hans liv kolossalt. Efter ett besök hos ryggspecialisten bedömde Försäkringskassan att Erland inte skulle få någon sjukpenning, trots att hans svåra smärtor gjorde att han inte kunde jobba. Till slut blev situationen så ohållbar att Erland inte ville leva mer.
– Det har varit mörkt. De tog inte honom på allvar. Jag vill inte att det ska hända andra, säger hustrun Margareta, som vill varna andra, till Expressen.

Allt började 2005 när Erland ramlade baklänges ner för ett lastbilsflak och fastnade i ett rep. Han skadade ryggen så illa att han fick leva med kronisk smärta, tung morfinbehandling och depression som följd av det.
– På elva år blev det en hel del läkarundersökningar. Han gick på morfin men ville sluta, han mådde inte bra av det och var inte klar i huvudet. Men värken var för påfrestande, han kunde inte längre göra saker som förut och mådde jättedåligt då, säger hustrun Margareta i en intervju med Expressen.

Erland arbetstränade en tid, men hans tillstånd var fortfarande så illa att han blev tvungen att sjukskrivas igen, vilket påverkade hans psykiska mående. När sjukgymnastiken i form av simning och träning gav lite resultat mådde han lite bättre, men att arbeta var fortfarande långt borta, då han var så extremt begränsad av smärtan.

Erland nekades fortsatt sjukskrivning

Och så kom ett nytt läkarutlåtande som skulle förändra allt. Läkaren konstaterade att Erland var fysiskt begränsad på grund av svår och kronisk smärta i ryggen, men hans aktivitetsbegränsningar skulle få föreligga under en överskådlig framtid. Detta uttalande gjorde att Försäkringskassan bestämde att Erland skulle nekas fortsatt sjukskrivning.
– Han fick inte ens arbetspröva eller kontakt med Samhall. Det går inte ihop för mig. När han kom hem från mötet var han väldigt tystlåten och nedstämd. Han var orolig för hur han skulle klara det, säger Margareta till Expressen.

Foto: TT Nyhetsbyrån

”Jag vill inte att det ska hända andra”

Beskedet kom som en hård och ångestladdad smäll för Erland, då ha visste att hans kropp inte skulle klara det. Och en kväll när Erland och Margareta kollade på tv sa han plötsligt att han skulle ta en promenad. När polisen hittade honom hade han avslutat sitt liv.
– Det har varit mörkt. De tog inte honom på allvar. Jag vill inte att det ska hända andra, säger hustrun Margareta, som vill varna andra, till Expressen.

Vilken fruktansvärt mörk historia. Det ska inte behöva gå såhär långt. Dela gärna för att hjälpa Erlands fru att varna andra.