Forskning: Kvinnor går stärkta ur en separation, män återhämtar sig aldrig helt.

Kvinnor tar själva separationen hårdare än män. Men kvinnor är bättre på att gå vidare efter en separation, medan män aldrig riktigt återhämtar sig. Det framgår av en ny studie från Binghamton University.

Forskare från Binghamton University och University College London har intervjuat 5 705 personer i studien. Och det man kommit fram till är att kvinnor drabbas hårdast i samband med en separation, både psykologiskt och emotionellt.
Enligt forskarna är det dock kvinnorna som på sikt blir emotionellt starkare av en separation. Män kommer aldrig över en separation. De går bara vidare, menar forskarna.
Orsaken?
Biologi.
– Enkelt förklarat så är det kvinnor som investerar mest i ett förhållande med en man, säger Craig Morris vid Binghampton University.
– Risken som den större investeringen innebär har, genom evolutionen, lett till att kvinnor mer noggrannt väljer en högklassig partner. Det leder i sin tur till att en avbruten relation ”gör mer ont” för en kvinna, säger Morris.

Eftersom män, enligt Morris, har utvecklats för att att tävla om kvinnors uppmärksamhet, gör en separation först inte lika ont för dem.
Men det blir värre på sikt.
– Mannen kommer mycket troligt känna en saknad under en lång period. Det kommer sakta sjunka in att han måste på nytt börja tävla om kvinnors uppmärksamhet och han kommer inse vad han förlorat. Och i värsta fall, inse att det han förlorat aldrig kommer att komma tillbaka igen.

Morris säger också att enligt statistiken så genomgår vi tre separationer innan vi fyller 30 år. Minst en av dem kommer påverka oss negativt under veckor eller månader.
– Människor kan bli väldigt självdestruktiva till följd av en separation. Om vi lär oss mer hur människor reagerar vid en separation kan vi hitta ett sätt att minska det självdestruktiva beteendet, säger han.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.