Förskolebarnens fina gest – här bjuder de äldreboendet på sångstund: ”De älskade stunden med barnen”

Efter flera månader av distansering och isolering längtar de flesta efter sociala aktiviteter. För att sätta guldkant på vardagen hos de äldre på boendet Villa Vikhem ordnade personalen en överraskning i form av skönsång från förskolebarn. 

– Det upplevdes som den kallaste dagen med mycket vind, men med barnen och all glädje så blev den varmaste, säger Helena Ekstrand Hall, aktivitetsansvarig på Vardaga Villa Vikhem till Newsner. 

Restriktionerna som kommit av coronapandemin har satt käppar i hjulen för de flesta. Förutom att sociala tillställningar har ställts in så har alla uppmanats att hålla sig hemma och att hålla avstånd. I synnerhet äldre som hör till virusets riskgrupp. 

På äldreboendet Vardaga Villa Vikhem i Staffanstorp ville man ordna något fint för boendets äldre, trots pandemin.

Sedan en lång tid tillbaka hade boendets personal haft en dialog med närliggande förskolan Lilla Emilia i Staffanstorp, om att ordna något gemensamt som båda generationer kunde ha glädje av. Detta efter ett uppskattat luciaframträdande i fjol. 

Tio förväntansfulla 4-åringar gör sig hemmastadda på ett äldreboende. Det blev massor av härligt utbyte och roliga lekar för både gammal och ung! ❤️ Nu får den hjärtevärmande tv-serien premiär 🥰👍

Posted by Nöjeslivet on Thursday, September 17, 2020

Gemensam aktivitet för äldre och barn

Men med anledning av pandemin och avståndsrekommendationerna blev en gemensam aktivitet en utmaning att genomföra. 

– Både vi från förskolan och Vardaga har strävat efter att ses igen för att göra fler aktiviteter tillsammans. Vi pratade om allsång. Men i början på året då Covid-19 trädde in lade vi så klart våra planer på hyllan. Men nu till höst insåg vi att man får tänka om i andra banor om det ska bli något samarbete och kom på att vi kan ses utomhus och håller avstånd, säger Maja Tabic, förskolelärare på Lilla Emilia i Staffanstorp till Newsner. 

Foto: Privat

Så småningom lyckades de komma fram till en lösning i form av en sångstund utomhus.

Förskolebarnen sjöng för äldre

I torsdags fick de äldre på Villa Vikhem slå sig ner utomhus för att lyssna på skönsång från barnen lagom till advent. Givetvis på avstånd.

– De älskade den stunden med barnen. Vi hade några som satt precis vid barnen, med tre meters avstånd, och några som satt i trädgården innanför grinden. Det blev kära återseenden mellan varandra, och det sjöngs med så gott det gick, berättar Helena Ekstrand Hall. 

Foto: Privat

Enligt Helena Ekstrand satte sångstunden ett leende på de äldres läppar, och de längtar redan till nästa gång de får se barnen. 

– Vi hade äldre som dansade med och dirigerade barnen tillsammans med personalen. Det upplevdes som den kallaste dagen med mycket vind men med barnen och all glädje så blev den varmaste, säger Helena.

Hon tillägger:

– Våra äldre sa bland annat att det var så härligt att få träffa barnen igen, och såg fram emot att det kom igen. Det gör dem, nästa fredag då de kommer med luciatåget, berättar Helena Ekstrand Hall för Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required