Kommunen slutar servera varm mat till äldre – för att spara pengar

Ystad kommun behöver spara pengar. Då får de äldre i staden lida.

Nu har kommunen beslutat att sluta servera varm mat till de äldre, som istället hänvisas till färdigrätter från affären.

Dessutom planerar kommunen att skära ner på städningen i bostäder, som enligt förslaget ska ske endast var tredje vecka.

Anledningen till nedskärningarna är att Ystad kommun blöder pengar. Trots att socialförvaltningens skuld enligt Aftonbladet har minskat från 36 till 24 miljoner så krävs ytterligare besparingar – och då drabbas de äldre i staden.

Från och med årsskiftet slutar kommunen att distribuera ett dagligt mål med varm mat till de äldre, som istället kommer få färdigrätter från affären att värma i mikrovågsugnar.

Besparingar som får många att rasa. För många pensionärer är maten, som kommer klockan 12 varje dag, en höjdpunkt för dagen – även på grund av det sociala.

– Detta är katastrof tycker jag. Det är väldigt värdefullt och trevligt när de kommer hit. Man väntar på att de ska komma, så det har en social funktion, säger den 89-årige pensionären Olle Mårtensson till Aftonbladet.

rullator
Foto: Claudio Bresciani / TT

”Bara mänskliga rättigheter”

89-årige Olles dotter, Gun Mårtensson, tycker inte heller att det är rätt att de äldre ska behöva lida när kommunen vill spara pengar.

– De är värda att ha det bra på sin ålders höst. De har varit med och byggt upp Sverige. Det är bara mänskliga rättigheter, tycker jag. Ett humanitärt tankesätt. Det är på något sätt en värdegrund för hur man ska ha det, säger hon till Aftonbladet.

Utöver det planerar kommunen att dra ner på städningen i bostäder. Tidigare har städningen genomförts varannan vecka, men enligt det nya förslaget ska städningen nu genomföras var tredje vecka. Socialchefen Dan Kjellsson säger så här om besparingarna:

– Vi har ju alltid kravet att ha en budget i balans, och att vi ska leverera. Det finns olika vägar att nå det. Det handlar om att försöka effektivisera våra arbetsprocesser. Men också inspirera, tänka om och tänka nytt.

mat, äldreboende
Foto: Pontus Lundahl / TT

Fler kommuner sparar in på äldre

Att äldre drabbas av kommunens sparplaner är inget nytt.

Så sent som i förra veckan rapporterades det om att Motala kommun ville dra ner temperaturerna på äldreboenden för att spara pengar.

Ett förslag som möttes av kraftigt motstånd – och sedermera fick kommunen att backa i sitt förslag gällande värmesänkningen.

Vad tycker du om att kommunen väljer att spara pengar genom att sluta servera varm mat till de äldre? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet för att se om fler tycker som du.