Läkarna lyckades ta bort hennes cancertumör med poliovirus.

Stephanie Lipscomb är en 20-årig sjuksköterskestudent som såg fram emot att ta examen och sätta igång med sitt yrkesliv. Men under studierna började hon känna av en kraftig huvudvärk. Hennes värsta farhågor besannades när hon uppsökte läkare för att få ett svar på den molande huvudvärk som plågat henne under en längre tid. När specialisterna på sjukhuset såg röntgenbilderna tvingades de lämna ett dystert besked till Stephanie: Hon hade en hjärntumör, lika stor som en tennisboll. Med hjälp av strålbehandling och cellgifter lyckades läkarna lyckligtvis få fort 98 procent av tumören. Men det hela var inte över där. Snart skulle något ske som förhoppningsvis kan revolutionera cancerbehandlingar framöver…  

20-åriga Stephanie höll på att utbilda sig till sjuksköterska när hon fick ett besked som ingen någonsin ska behöva få. Hennes ständiga huvudvärk visade sig bero på att hon hade en av de allvarligaste formerna av hjärntumör, glioblastom. Tumören var stor som en tennisboll.

Skarmavbild 2016-05-03 kl. 18.30.08

Efter en tuff cellgiftshandling lyckades Stephanie bli av med 98 procent av hjärntumören, men cancer kom snabbt tillbaka.

Skarmavbild 2016-05-03 kl. 18.35.14

Läkarna och Stephanie stod nu hjälplösa. Det fanns inga alternativ, förutom en experimentell behandling som aldrig hade prövats på en människa förut.

Stephanie och hennes mamma var överens om att de inte hade något att förlora, så det gav läkarna grönt ljus för behandlingen. Den gick ut på att injicera Stephanies hjärna med en modifierad version av poliovirus.

Skarmavbild 2016-05-03 kl. 18.36.15

Stephanie var den första av 22 patienter att få den nya behandlingen vid Duke University’s Department of Medicine. Samtliga hade fått tillbaka sin cancer och fått beskedet att de inte hade lång tid kvar att leva.

”I själva verket visste vi inte riktigt vad polio-viruset skulle göra med henne, men vi trodde det kunde hjälpa henne. Vi hade ingen aning om vad som skulle hända i det långa loppet, det var ett långskott. Det var som att kasta tärningarna hoppas på det bästa”, berättar doktor Henry Friedman.

Skarmavbild 2016-05-03 kl. 18.41.33

Men den bisarra behandlingen fungerade! Polion döda en del av cancercellerna och kickstartade immunsystemet, som gjorde resten av jobbet. Stephanie, som troligtvis bara hade månader kvar att leva, lyckades bli fri från cancertumören i hjärnan.

Skarmavbild 2016-05-03 kl. 18.40.17

Efter 21 månader var tumören helt borta och läkarna kunde konstatera att de lyckats med något som närmast får beskrivas som ett mirakel. Det enda som återstod på de nya röntgenbilderna var ett märke i Stephanies huvud, från en tidigare operation.

Skarmavbild 2016-05-03 kl. 18.48.39

11 av de andra patienterna som deltog i experimentet visade inga tecken på förbättring och avled, men de 11 andra visar tecken på förbättring hela tiden. Forskarna tror att det modifierade polioviruset inte bara kan hjälpa mot hjärntumörer, utan även mot många andra cancerformer.

Amerikanska nyhetsmagasinet 60 Minutes gjorde ett reportage om cancerbehandlingen och du kan se det här under:

Visst finns det säkert mer forskning och studier som behöver göras på detta, men jag kan inte låta bli att hoppas på att denna nya upptäckt kan hjälpa fler att bli fria från cancertumörer. Dela gärna vidare om du blev glad av att se dessa forskningsframsteg och om vill önska Stephanie alla lycka till i framtiden!