Ensamstående mamman Nova tog med barnen på tågluff – nu har de fått mersmak: ”Stärker en som familj”

Förra året bestämde sig Nova Renner för att ta med döttrarna på en tågluff ut i Europa.

Under sin resa hann de med att besöka hela 20 städer. Den minnesvärda resan kommer de att bära med sig hela livet.

Nu hoppas Nova på att inspirera fler föräldrar att våga sig på att tågluffa med barnen.

– Det var väldigt berikande och min yngsta pratar fortfarande om saker hon sett och alla länder hon vill resa till. De har lärt sig mycket genom vad de sett och upplevt, säger Nova Renner till Newsner.

Det var mellan juni och juli 2023 som Nova Renner tog med sig döttrarna Adélie och Destiny, då 4 respektive 13 år, ut på tågluff i Europa.

Det blev en tågluff som utgick från Tyskland och ned söderut genom kontinenten via bland annat Prag, Milano, Rom, Ljubljana och sedan vidare längs med Balkankusten och sedan med båt över till den grekiska ön Korfu. Därefter slutade resan med ett flyg till London innan de återvände hem till Stockholm.

Nova Renner arbetar själv inom turismbranschen och tycker om att planera resor, såväl andras som sina egna.

– Vill man hinna se mycket och flera destinationer så är tåg genom Europa väldigt tacksamt. Det är smidigt och finns ju även en hållbarhetsaspekt i det, säger Nova Renner till Newsner.

Det fanns förstås en del guldkorn på resan:

– Det är svårt att välja en höjdpunkt, men vi blev väldigt förtjusta i Albanien. Ett annat guldkorn var den färgglada ön Burano utanför Venedig. Det var sagolikt vackert och där trivdes vi bra.

Många intryck längs vägen

För barnens del har resan bjudit på mängder av spännande intryck och lärdomar.

– Det var väldigt berikande och min yngsta pratar fortfarande om saker hon sett och alla länder hon vill resa till. Dem har lärt sig mycket genom vad de sett och upplevt, berättar Nova.

Vill inspirera fler

Det kan säkert för många, inte minst ensamstående föräldrar, verka lite läskigt att ta med barnen på en sådan här resa. Men Nova hoppas på att kunna inspirera fler att ge sig ut i världen med barnen.

– Jag ser att det finns många som vill, men inte vågar. De tror att det ska vara krångligt och gå fel. Jag önskar folk skulle våga mer. Det skadar inte att vara väl förberedd men det gör heller ingenting om allt inte går enligt plan. Hur ofta går allt enligt schema när man är hemma?

Döttrarna Adélie och Destiny på Ksamil beach i Albanien
Döttrarna Adélie och Destiny på Ksamil beach i Albanien. Foto: Privat

Nova menar att man inte ska vara rädd för att saker och ting kanske kan gå fel – inga missöden som inte för något gott med sig.

– Det finns en hel del fel man kan göra. Men det finns också många sätt att göra rätt. Att resa stärker en som familj, man lär sig mycket om varandra och skapar många minnen tillsammans. Om man ser på resande som en färdighet, något man lär sig ju mer man övar, så gör en sån här tågluff både dig själv och barnen mer erfarna, självsäkra och trygga i att ta sig runt på egna ben i världen. En ovärderlig färdighet anser jag.

Blir det några fler resor framöver?

– Det hoppas vi verkligen! Till vårkanten väntas en medelhavskryssning med MSC Cruises som börjar och slutar i Italien. Då kommer vi förvisso passa på att tåga runt lite i Italien innan vi flyger hem. Så fokus är just nu på det. Men jag undersöker möjligheten för en till tågsemester under höstlovet, då vädret är behagligt och turistmängderna mindre. Funderar fortfarande över lämplig rutt, men vi får se vart vi landar.

Finns det något ni skulle göra annorlunda gentemot sist?

– Ja! Första gången var allt väldigt planerat och uppstyrt in i minsta detalj. Nästa gång vill jag testa att göra precis tvärtom. Bara åka dit andan faller på och sen ta dagen som den kommer där man är, det ger en extra dimension av spänning och frihet, och möjlighet att stanna längre på platser man faller för, säger Nova Renner.

För den som vill se mer av resan och kommande resor kan kika in på Novas Instagram, där hon heter @worldofalidas.

LÄS MER:

Vilken fantastisk resa! Hoppas ni får det lika härligt på era kommande äventyr!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev