Skolan vill att föräldrarna ska ta ansvar – nu sprids skylten som en löpeld på nätet

Skolan vill att föräldrarna ska ta ansvar – nu sprids skylten som en löpeld på nätet

Vad har skolan skyldighet till att lära ut och vart ligger egentligen föräldrarnas ansvar?

En portugisisk skola bestämde sig för att klargöra saken en gång för alla – och den viktiga påminnelsen till alla föräldrar har nu också tagit fart i Sverige.

Det var när den pensionerade läraren Paulo Gandra en dag satt och skummade igenom sitt Facebook-flöde som den dök upp: bilden från en skola i Portugal.

På bilden, som visade en affisch som satt uppklistrad på skolan, hade fem punkter om föräldrarnas ansvar för sina barn listats – och Paulo tyckte uppmaningen var så klok att han bestämde sig för att översätta texten till svenska.

Därefter publicerade han den på sin egen Facebook-sida.

”Till föräldrarna

• Vi påminner alla föräldrar att det är hemma man lär barnen de magiska orden: god dag, snälla, var så god, förlåt mig och tack.

• Det är också hemma man lär dem att vara hederliga, inte ljuga, att komma i tid, vara flitiga, vara solidariska och att respektera sina vänner, de som är äldre och alla lärare.

• Hemma lär man sig också att vara renlig, att inte prata med munnen full och att inte slänga skräp på golvet eller på marken.

• Det är fortfarande hemma man lär sig att vara organiserad, ta god hand om sina ägodelar och inte röra andras.

• Här i skolan lär vi ut svenska, matte, historia, geografi, fysik, vetenskapliga ämnen, engelska och gymnastik. Vi bara förstärker den uppfostran som barnen får hemma av sina föräldrar!

Responsen har varit omedelbar. På bara en dag har Paulos inlägg fått 6 700 reaktioner och över 20 000 delningar.

– Barnen berör många, och det här berör även oss som föräldrar. Det handlar om familj, kunskap och skola. Det är spännande ämnen, säger Paulo Gandra till Svenska Dagbladet.

Dela om du håller med om att föräldrarna måste ta ansvar för sina barns uppförande!