Sköterskan Annes starka vädjan till svenska folket – efter synen inifrån intensivvården

Sjukhus och vårdcentraler går på knäna efter coronautbrottet.

Skyddsutrustningen sinar, det är ont om vårdplatser och vårdpersonalen sliter dag och natt för att ta hand om och hjälpa alla drabbade.

En som befinner sig mitt i den svåra situationen är Anne Rosendahl. Hon arbetar på Akademiska sjukhuset i Uppsala – och vädjar nu till svenska folket att ta sitt ansvar för att kunna avlasta sjukvården.

”Det beslut du tar i dag kommer påverka hur det ser ut på mitt jobb om två veckor”, skriver Anne Rosendahl på Facebook.

Det är i ett inlägg på Facebook som Anne Rosendahl ger en inblick i arbetet på Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Hon vittnar om en allt högre belastning på sjukvården, som gör allt i sin makt för att handskas med den svåra situationen efter coronavirusets utbrott.

”Vi är med om en situation som saknar motstycke. De senaste dagarna har varit omvälvande, nu har patienterna med Covid19 verkligen börjat att strömma in till oss och de är sjuka, väldigt svårt sjuka.

Varje gång vi kommer till jobbet får vi nya riktlinjer att förhålla oss till, nya beslut är tagna. Det är fantastiskt att se hur man mobiliserar, omprioriterar o skapar nya vårdplatser. Lokaler töms, respiratorer skakas fram och personal ställer upp från alla håll. Våra kollegor som gått i pension, bytt arbetsplats de senaste åren de kommer in. Personal från andra kliniker kommer till oss”, skriver hon på Facebook.

Natt på intensiven. Klockan är 21 och vi samlas för genomgång. Vi är med om en situation som saknar motstycke. De…

Posted by Anne Rosendahl on Saturday, March 28, 2020

Orolig stämning

Anne berättar om hur ett par patienter tyvärr avlidit. Det har å andra sidan frigjort fler lediga platser, så att andra patienter kunnat få vård.

Stämningen är orolig bland vårdpersonalen.

”När vi vårdar dessa patienter har vi bla ett speciellt munskydd och glasögon för att skydda oss från att själva bli smittade. Efter 10 h är man minst sagt öm över näsa o kinder, några av mina kollegor har fått trycksår vid öron o näsa. Riktlinjerna säger att vi kan stå oskyddade 2 meter ifrån en patient, men om patienten hostar eller om vi suger slem – hur länge och hur långt flyger dessa små viruspartiklar då?

Vi diskuterar med varandra. Någon är rädd för att bli smittad, andra inte. Det vi alla har respekt för är dock det faktum att det inte bara är äldre o multisjuka som blir svårt sjuka. Av de vi vårdar just nu är hälften yngre än 50 år. Och alla har heller inte underliggande sjukdomar”, skriver Anne.

intensivvård
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Vädjar till svenska folket

När som helst kan det slå till och bli ännu högre belastning på vården. Ännu värre. Därför vädjar Anne i sitt Facebook-inlägg.

Hon vädjar till svenska folket, och ber alla där ute att verkligen ta sitt ansvar.

”Det allra bästa du kan göra är att verkligen följa och respektera de riktlinjer som finns för att förhindra smittspridning. Det beslut du tar idag (gå till gymmet, handla fast du känner dig förkyld, låta mormor passa ditt barn, åka på den för resan du tänkt osv) – det kommer påverka hur det ser ut på mitt jobb om två veckor. Det kommer påverka om vi på intensiven har fullt eller om vi faktiskt kan ta hand om de svårt sjuka som kommer. Det kan vara ditt barn, din partner, din mormor, din pappa, din granne eller bästa vän som då är i behov av intensivvård.

Det handlar också om oss vårdpersonal, vi som redan jobbar extra, ställer in semestrar o föräldraledigheter för att vi så desperat behövs på jobbet nu. Vi måste orka, vi måste hålla oss friska under lång tid nu – vi förstår att det handlar om månader innan denna storm är över.”

vårdcentral
Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Stanna hemma för min skull”

Annes inlägg har fått över 100 000 interaktioner på Facebook. Tiotusentals har kommenterat och delat, för att sprida sköterskans viktiga ord.

Hon avslutar hela inlägget med att följa den trend som spridits bland vårdpersonal senaste tiden. Den som uppmanar folk att stanna hemma.

”Nu sitter jag hemma, trött efter nattjobb o fortfarande öm i ansiktet. Imorgon ska jag jobba igen. Jag avslutar detta inlägg som så många andra gjort: jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull”, skriver Anne på Facebook.

Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra som arbetar inom vård och omsorg är de riktiga hjältarna i dessa tider. Men precis som Anne säger, måste vi andra också ta vårt ansvar. Stanna hemma om du är sjuk. Håll avstånd. Res inte i onödan.

Om vi alla kan hjälpas åt att minska smittspridningen, kan vi avlasta sjukvården så att alla som behöver hjälp också kan få hjälp.

DELA det här inlägget för att sprida Annes vädjan.