Äldreboendets fina initiativ – har byggt tropiskt solrum där boende kan njuta av stranden: "De tar bort oro"
Solrum, äldreboende

Äldreboendets fina initiativ – har byggt tropiskt solrum där boende kan njuta av stranden: ”De tar bort oro”

Längtan efter längre och ljusare dagar finns hos de flesta såhär års, men under pandemin har den förmodligen varit starkare än någonsin. För att muntra upp sina äldre har Fässbergs äldreboende i Mölndal skapat ett “solrum”, där man kan njuta av värme, sand mellan tårna, och ljudet av vågor. 

– Många har verkligen kommit till ro. Vissa tar med sig en drink eller någon att samtala med. Det är fantastiskt, säger Anna Eliasson, enhetschef på Fässbergs äldreboende. 

Flera av landets äldreboenden har under pandemin tagit initiativ för att sätta guldkant på äldres vardag. Fässbergs äldreboende i Mölndal är ett av dem. 

Mångas längtan efter sol och resor var det som födde idén om ett solrum som skulle ge en känsla av utlandsresa, berättar enhetschefen Anna Eliasson för Newsner. 

– Vi tänkte ‘Vad kan vi hitta på i dessa trista tider?’ Man vet ju själv hur det känns att längta efter att gå barfota i gräset eller sanden. Oavsett om man rest mycket eller lite så vill man ha värme, berättar Anna Eliasson. 

Kan kännas som Maldiverna

För några veckor sedan invigde boendet “solrummet”. Dit kan alla på äldreboendet gå för att koppla av under värmelamporna som påminner om solen. Samtidigt kan man dra fötterna i sanden och njuta av en drink.

Foto: Privat

Rummet har flera lampor som reglerar värmen. 

– Vill man ha det riktigt varmt kan man få det, och vill man ha det lite svalare så kan man ställa in ‘Spanienvärme’ eller, varför inte ‘Maldiverna’, säger Anna Eliasson. 

Nu har alla på äldreboendet fått sin andra dos vaccin. Det firade personalen genom att bjuda på bubbel och ostbricka ❤️🥂

Posted by Newsners bästa on Saturday, February 20, 2021

Hjälper mot stress och oro

Hon berättar att rummet inte bara uppskattas av de som saknar att resa utomlands. Det har också en lugnande effekt på många som bor på Fässbergs äldreboende. 

– Det föds så bra samtal i en sådan miljö. Det är lugnt och stillsamt och man hör bara fågelkvitter och havsljud. Många varvar ner där. Jag vet att många är oroliga och stressade nu, så det här har verkligen varit uppskattat. 

Hon tillägger: 

– Människor har kommit till ro, det har man verkligen märkt. Många går in med en drink och bara stressar ner. Det gör mycket för psyket, säger Anna Eliasson. 

Men det populära solrummet är inte enbart till för de som bor på Fässbergs äldreboende. Enligt Anna Eliasson så kommer även andra att få låna rummet, när pandemin tillåter. 

Ett riktigt fint initiativ. Dela gärna om du tycker att fler kan inspireras.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);