Vaccindoser blev över – gavs till skolpersonal istället för att slängas

60 vaccindoser i Halland riskerade att slängas under tisdagen, då beslutade man att ge dem till skolpersonal istället.

– Tyvärr var tiden knapp och vi lyckades inte få tag i tillräckligt många patienter som innefattades av rutinen, säger Jesper Banck, läkare på Strandängshälsan när han intervjuas av Laholms kommun

Avbokade tider i sista sekund och folk som inte dyker upp till sina bokade besök är två anledningar till att många fått slänga vaccindoser som inte skulle varit brukbara längre till. 

Foto: Adam Ihse/TT

Strandängshälsan i Mellbystrand skulle ha delat ut över 300 doser vaccin under tisdagen, men knappt hälften av tiderna för vaccinering var bokade.

”Tyvärr var tiden knapp”

Enligt Hallandsposten skulle resterande doser ha sparats, me på grund av en felberäkning var det 60 doser som skulle få slängas om de inte används inom loppet av några timmar. 

Det var vid lunchtid som Jesper Banck, läkare på Strandängshälsan, insåg att det handlade om 60 doser som riskerade kasseras efter att de kontaktat alla på listan med prioriterade personer i riskgrupp. 

Istället för att slänga vaccindoser beslutade man att erbjuda dem till personal på närliggande skolor. 

– Tyvärr var tiden knapp och vi lyckades inte få tag i tillräckligt många patienter som innefattades av rutinen. Vi stod inför alternativet att kassera doser. Då valde vi att kontakta rektorn på Mellbystrandsskolan och Junibackens förskola som finns i vårt närområde, och där personalen skulle kunna komma med kort varsel innan doserna skulle behöva kasseras, säger Jesper Banck till Laholms kommun.

Förskollärare och pedagoger fick vaccinera sig

Han fortsätter:

– Vi gjorde bedömningen att även om detta utgjorde avsteg från Region Hallands rutin så var det till stor nytta för samhället.

På tisdagseftermiddagen fick förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare och måltidspersonal möjligheten att vaccinera sig, och inga doser behövde slängas. 

Att erbjuda överblivet vaccin till folk utanför fas 3-gruppen är något som förekommit i flera regioner. 

Poliser förbjöds ta emot restvaccin

Under måndagen rapporterade Aftonbladet att flera poliser i region Stockholm fått vaccinera sig då man annars skulle fått slänga doser. Men detta beslut kom att få mycket kritik senare. 

Senare kom polisen själva att införa ett förbud som säger att tjänstgörande personal inte får ta emot restvaccin.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required