Vinterkräksjukan är här: Nu ryter förskolechefen till mot alla föräldrar

66-åriga Lill Kempe från skånska Höllviken har arbetat inom förskolan sedan 1982. Och med vinterkräksjukan på ingång vet hon av erfarenhet vad som väntar. Därför ryter hon nu till mot alla föräldrar: Ta vinterkräksjukan på allvar.

– Man inte bara bör, man SKA hålla barnen hemma 48 timmar efter att de blivit friska. Annars går magsjukan bara runt, runt och vi blir aldrig fria från den, säger Lill till Expressen.

Det stora misstaget, som kan resultera i att vinterkräksjukan sprids på en förskola, är att föräldrarna släpper iväg barnen för tidigt till skolan. Därför borde alla föräldrar följa sjukvårdens rekommendation om att barnen stannar hemma två dygn efter att de har tillfrisknat.

Det är också den som 66-åriga förskolechefen Lill Kempe hänvisar till och väjdar alla föräldrar att följa nu i vinter.

– Många tycker att barnen är pigga, de har slutat kräkas. Men diarré hör också till sjukdomen, och släpper man i väg dem för tidigt smittar man andra och det bara fortsätter, säger Lill till Expressen.

Lill är chef för Skolgångens förskola i Höllviken, Skåne, och även om hon förstår att föräldrarna har mycket att stå i, menar hon att fler måste följa 48-timmarsregeln. Vinterkräksjukan måste tas på större allvar.

– Jag kan förstå många föräldrar, de har ett arbete att sköta, de har kolleger som väntar på att man ska komma tillbaka till arbetet, det finns krav från samhället. Sedan kan barnen verka pigga när de är hemma, men de ska orka med att vara med kanske 15 barn i en grupp hela dagen. Det tar på krafterna, säger Lill till Expressen.

Det har redan kommit in rapporter om vinterkräksjuka på olika platser i Sverige, och därför gäller det att passa sig för att inte bli smittad. Här nedanför kan du ta del av Vårdguidens bästa tips för att undvika den hemska magåkomman.

  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök.
  • Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.
  • Använd flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
  • Undvika att besöka magsjuka personer.
  • Vara hemma från förskola, skola, arbete eller andra aktiviteter minst ett dygn efter att du blivit helt symtomfri från både kräkningar och diarré. För barn på förskola gäller två dygn.

Väl rutet, Lill! Nu delar vi förskolechefens uppmaning så att fler tar vinterkräksjukan på allvar.