Makalös julmagi under Luciamorgon i SVT – 18-åriga Alma tokhyllas av tittarna: ”Stämningsfullt”

Alma Alvunger, 18, och hennes kompisar gick upp i ottan för att förbereda sig. Klockan 07.00 framförde de årets Lucia-firande ifrån Kalmar slott.

Morgonsången sändes på SVT2 – men misströsta ej, du får en ny chans klockan 18.00 i kväll.

Sedan 1956 har SVT sänt ett Lucia-firande varje år den 13 december. I år är det däremot första gången som kanalen sänder från Kalmar.

Stadens ståtliga slott är skådeplatsen för 2024.

Tidigare år har Luciamorgon direktsänts i SVT, men under pandemin började man att spela in programmet i förväg. Så även i år. Den 20 november filmades firandet i Kalmar slott.

Längs fram i ledet går årets Lucia som heter Alma Alvunger, 18.

Alma Lucia SVT
Alma Alvunger. Foto: SVT

– Det var svårt att ta in beskedet, det är ju jättestort. Det är knappt att once in a lifetime räcker för att beskriva upplevelsen. Att bli Sveriges lucia och sjunga i Luciamorgon är något som kommer att följa med mig i resten av livet, säger hon i lokala Barometern.

”Övat otroligt mycket”

Alma sjunger i kören Vox Beata som tillsammans med kören Voices samarbetar för att skapa julmagi och sprida ljus och glädje i dessa mörka decembertider. Tillsammans är de ungefär 40 ungdomar som sjunger i SVT2 under morgonen.

Det hela repriseras sen under kvällen, klockan 18.00.

– Vi har övat otroligt mycket. Det har varit lite svårt att få balans i tillvaron eftersom det samtidigt varit mycket i skolan men jag hade inte velat vara utan den är upplevelsen, säger årets Lucia.

Några andra artister som är med i år är Ida ”Adée” Olsson, duon Sol-Roos och en stråkkvartett från kammarorkestern Camerata Nordica. Sedan är även eldkonstnärer från Kalmar Kulturskola med samt barnkören Hagbysånglingarna.

Luciamorgon SVT
Alma och körerna i bakgrunden. Foto: Adam Humlesol /Warner Prod./Pressbild

Tittarnas respons efter Luciamorgon

Tittarna verkar vara lyriska efter morgonens härliga Lucia-firande.

Så fantastiskt stämningsfullt och fint”, skriver en tittare som kommenterar på SVT:s Facebook-sida.

Tack för en fin och stämningsfull Luciamorgon”, skriver en annan.

Det vackraste på väldigt länge. Så stämningsfullt”, skriver en tredje.

Tack. Mycket traditionellt med njutbara effektfyllda inslag med eldsvingande flickor. Och vald musik med en traditionell blandning och även Cohens Halleluja, härligt. Kalmar slott med omnejd så vackert. Tack alla som medverkade och förhöjde årets Luciamorgon”, kommenterar en person.

Tack Kalmar slott för stämningsfull Luciamorgon”, skriver ytterligare en.

Vi kan inte annat än att instämma. Det var otroligt vackert och mysigt. En fin tradition vi har här i Sverige.