Ny undersökning: Så många svenskar erkänner att de trakasserat sexuellt

I flera dagar har vi läst om hemska sexuella övergrepp – i allt från hemmet till i matkön.

Nu visar en ny undersökning att 3 av 10 svenska män tror att de kan ha gått över gränsen sexuellt.

Allt började med ett avslöjande om sextrakasserier i Hollywood.

Men på kort tid har #metoo växt till en enorm rörelse på internet och i Sverige. Tusentals kvinnor har delat sina berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier från män. På gator, i hemmet, på jobbet, i skolan och i matkön.

Nu visar en helt ny undersökning att 3 av 10 svenska män tror de kan ha gått över gränsen, rent sexuellt. Det visar en undersökning från YouGov, som Newsner beställt.

Vi ställde frågan: Har du någonsin gjort något t ex ett närmande, som du i efterhand tror kan ha gått över gränsen eller varit ovälkommet?

sexuella övergrepp

Undersökningen visar att hela 3 av 10 män tror att de kan ha gått över gränsen sexuellt. Samma fråga svarade även 2 av 10 kvinnor ja på.

Totalt svarade hela 15 procent ha på frågan om de sagt olämpliga saker. 8 procent svarade att de har rör någon på ett för närgånget sätt. Här skiljer det sig dock stort mellan män och kvinnor.

Läs mer: Beslutet: TV4 slutar sända alla program med Martin Timell

Av männen var det hela 14 procent som hade rört någon på ett för närgånget sätt. Jämfört med bara 2 procent av kvinnorna.

I Sverige har en profil på Aftonbladet pekats ut som skyldig till våldtäkt och sexuella trakasserier. Mannen har tagits ur tjänst och Aftonbladet har startat en intern utredning.

Även TV4-profilen Anders Timell har anklagats för sexism och rasism och TV4 har valt att ställa in alla program med profilen tills vidare.