Jan-Erik kan hjälpa oss alla mot cancer – har ett genmodifierat virus i kroppen

Jan-Erik Jansson är första personen i världens som nu testar ett genmodifierad virusbehandling mot sin cancersjukdom.

Forskarna hoppas på positiva resultat, men det finns inga garantier.

– Jag är otroligt glad att få vara med om det här, säger Jan-Erik.

För sju år sedan diagnostiserades Jan-Erik Jansson med cancer i mag-tarmkanalen och lungorna. Utsikterna då såg inte ljusa ut. Trots att läkarna tog bort huvudtunören i lungan, flera behandlingar med cellgifter och läkemedel så hade Jan-Erik fortarande metastaser i skelettet och levern.

Men i början av januari frågade hans läkare om han ville vara med i en studie.

– Min läkare frågade om jag ville delta i en studie där man för första gången någonsin testar att använda ett förkylningsvirus som behandling mot min sjukdom. Tydligen hade jag de rätta förutsättningarna och hade därför valts ut. Jag blev jätteglad och sa ja direkt, berättar Jan-Erik på Cancerfondens sajt.

janerik2
Bildkälla: Akademiska sjukhuset

Nu har läkarna sprutat in ett genmodifierade förkylningsviruset i Jan-Eriks lever, så nära tumörerna som möjligt. Tanken är att viruset ska döda cancercellerna och att immunsystemet ska väckas till liv och bekämpa andra tumörer i kroppen, skriver Cancerfonden.

Jan-Erik tänker positivt på framtiden, men vet samtidigt om att det inte finns några garantier för att den nya behandlingen kommer att lyckas. Han hoppas dock på att det genmodifierade virus kanska ska kunna bota hans cancer.

Han är samtidigt tacksam över att få bidra till att utveckla cancervården.

– Om det jag gör idag kan rädda någon annan i framtiden vore det fantastiskt. Det skulle vara det största av allt, säger han till Cancerfondens sajt.

Vi hejar på dig Jan-Erik! Gilla och dela om du också gör det! 

Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips