11 finurliga tips som får maten att hålla längre – och sparar massor av pengar

70 kilo. Så mycket mat slänger VARJE svensk i genomsnitt varje år, enligt Statistiska centralbyrån.

Ganska hisnande siffror, inte minst om man betänker det faktum att mycket av det kastade matavfallet säkerligen hade gått att äta om man bara hade förvarat det bättre från början. För just förvaring, det är en nyckel när det kommer till att minska matsvinnet.

Om du bara gör på rätt sätt kan matvarorna räcka i dagar, veckor eller ibland till och med månader, längre – och förutom att du är skonsam mot miljön och bidrar till ett mer hållbart samhälle så innebär det att du gör plånboken en ganska rejäl tjänst när du inte kastar mat i onödan.

Här är 11 finurliga tips som visar hur du kan få matvarorna att räcka i evigheter – tips som jag tror att vi alla skulle ha nytta av. Kolla igenom listan här under och sedan får du gärna dela vidare så dina vänner också kan få varorna att räcka längre!

1. Ägg

Om du har massor av ägg hemma är frysen faktiskt en klockren lösning. Lägg dem bara i ett isfack, släng på lite salt och socker (för konsistensen) och skyffla in i frysen tills det är läge att använda dem!

Bildkälla: Twitter

2. Mjölk

Är mjölken på väg att passera sitt bäst-före-datum? Släng in en förpackning i frysen – och den kan förvaras i upp till tre månader. Se bara till att lämna lite extra utrymme i förpackningen eftersom mjölken expanderar, och tänk även på att den måste tinas långsamt (förslagsvis i kylen) efteråt.

Bildkälla: Twitter

3. Lök

Det låter kanske galet, men genom att förvara lök i strumpbyxor (!) kan den räcka upp till sex månader längre. Stoppa en lök i strumpbyxan, knyt en knut och stoppa ner nästa – och eftersom löken då får mycket luft och inte pressas mot varandra så kommer den att hålla längre.

Bildkälla: Twitter

4. Tomatsås

Om du har fixat ihop en smaskig tomatsås och fått mycket över så kan den med fördel frysas in och sparas till framtida bruk. Häll tomatsåsen i en fryspåse, ta en kniv och dela upp i portioner innan du fryser in påsen – och när du sedan vill ha en bit är det bara att bryta loss och använda!

Bildkälla: Twitter

5. Köttfärs

Enligt samma princip som med tomatsåsen kan du lägga köttfärs i en fryspåse, dela upp portionerna på ett smidigt sätt och sedan förvara i frysen. När du vill ha köttfärs igen tinar du bara den mängd som önskas.

Bildkälla: Imgur

6. Bananer

Alla har vi väl varit där – situationen då vi köpt färska bananer och knappt ett ögonblick senare gjort den bittra upptäckten att de börjat bli bruna. Men lösningen är enkel: linda bara in stjälkarna i lite plastfolie så håller bananerna längre!

Bildkälla: Twitter

7. Örter

Färska örter är supergott att ha i maten och om du inte planerar att använda dem direkt så kan du bara frysa in dem! Ta timjan, rosmarin, salvia eller vad du nu har på lager och lägg de hackade örterna i en isform. Fyll på med olivolja, frys in – och ta ut när det blir läge, om det så är flera år senare!

Bildkälla: Twitter

8. Selleri och broccoli

Ingenting går upp mot färska, krispiga grönsaker som selleri och broccoli – och med ett busenkelt knep kan du få dem att hålla perfekt kvalitet i upp till en månad. Allt du behöver göra är att linda in dessa grönsaker i lite aluminiumfolie och slänga in i kylen!

Bildkälla: Twitter

9. Sallad

En annan grönsak vars livstid går att förlänga är salladen. Men här gäller inte aluminiumfolie – utan pappershanddukar, som du virar in salladen i. Med detta knepet absorberas fukten av pappershandduken och på så sätt håller sig salladen färsk längre!

Bildkälla: Twitter

10. Tårta

När man står som värd för ett kalas blir det alltid problem med hur mycket man ska baka. Men om den där tårtan inte äts upp behöver du inte vara orolig – med ett enkelt knep kan den avnjutas riktigt länge efteråt. Tryck bara två skivor vitt bröd mot de skurna kanterna på tårtan, så kommer de att dra fukt från den omgivande luften samtidigt som det förhindras att torka ut.

Bildkälla: Twitter

11. Bär

Färska bär är en höjdpunkt på sommaren – och det finns ett listigt knep för att göra dem mer hållbara. Lägg bären i en skål med nio delar vatten och en del vitvinsvinäger. Vänta 15 minuter och låt sedan bären rinna av ordentligt i ett durkslag innan du ställer dem i kylen. Detta tar bort mikroorganismer och eventuella mögelsporer som annars fått fäste på bären – och vips, så fördubblas hållbarheten!

Bildkälla: Twitter

Om du bara vet hur du ska göra så räcker matvarorna betydligt längre – och sparar dig massvis av pengar eftersom du inte behöver slänga saker i onödan.

Glöm inte att dela vidare de här smarta tipsen så dina vänner också kan få användning för dem!