15 skäl till att du borde äta magnesium varje dag.

15 skäl till att du borde äta magnesium varje dag.

Magnesium är nödvändigt för att kroppen ska fungera och för att hälsan ska vara på topp. Det är också en av de absolut viktigaste mineralerna att få i sig, eftersom det finns få näringsämnen som innehåller alla de hälsofördelarna som magnesium ger. Mineralen är i själva verket den fjärde mest förekommande mineralen i kroppens celler, efter kalcium, fosfor och kalium. Magnesium kan bland annat minska risken för depression, diabetes och cancer. Brist på magnesium kan å andra sidan leda till många sjukdomar, men också muskelsmärta, yrsel, ledbesvär och migrän. Så här kommer 15 skäl till att varför alla borde ta magnesium varje dag!

1. Lindrar ledvärk.

Att öka sitt intag av magnesium mot ledvärk är något som fungerar för vissa. Eftersom ökat intag av magnesium har få eller inga biverkningar alls, kan det vara väl värt ett försök!

2. Mot muskelbesvär

Magnesium är den främsta mineralen mot muskelvärk. Den förhindrar problem som kramper, spasmer, stickningar, domningar och skakningar.

3. Lindrar mensvärk.

Intressant nog har ett ökat magnesium-intag visat sig förbättra humöret hos kvinnor med PMS. Det kan också hjälpa till att motverka magkramper, trötthet och andra symptom i samband med mensen.

4. Bekämpar högt blodtryck.

En stor brittisk studie från 2013 visade att vanliga blodtryckspatienter kan ha nytta av extra magnesiumintag. Magnesium fungerar som naturlig kalciumflödeshämmare, en slags blodtryckmedicin.

5. Reglerar onormal hjärtrytm.

Magnesium skyddar blodkärlen och kan motverka oregelbunden hjärtrytm, enligt viss forskning. Men det ska vara rätt sort, magnesiumcitrat, som bäst tas upp av kroppen.

6. Ger energi och motverkar trötthet.

Magnesium brukar rekommenderas under återhämtningsperioder och till människor som lider av kronisk trötthet eller känner sig allmänt svaga. En brasiliansk studie har visat att extra tillskott av magnesium kan öka uthålligheten hos idrottare, men också hos äldre personer med kroniska sjukdomar. Magnesium kan också förebygga mjölksyra, enligt en studie av kinesiska forskare.

7. Motverkar depression.

Magnesium spelar en avgörande roll för hjärnans funktion och ditt humör. Vissa experter tror att den låga halten av magnesium i modern mat kan vara orsaken till många fall av depression och psykisk sjukdomar. En amerikansk studie från 2015, med över 8800 personer, visade att de som var under 65 år och hade ett lägre intag av magnesium löpte 22 procent större risk att drabbas av depressioner.

8. Anti-inflammatoriska egenskaper.

Ett lågt intag av magnesium är kopplat till kroniska inflammationer, en faktor som kan skynda på åldrande, leda till fetma och kroniska sjukdomar. På liknande sätt kan en hög magnesiumkonsumtion minska risken för inflammationer.

9. Lindra huvudvärk.

Människor som lider av exempelvis migrän kan ha låga halter av magnesium i kroppen och vissa studier har visat att kompletterande intag av mineralen kan ge lindring. Extra doser av magnesium kan motverka illamående, kräkningar och känslighet för ljus och ljud hos personer med migrän, enligt denna studie.

10. Slipp sötsuget.

Magnesium kan reducera suget efter salt och choklad. Om kroppen skriker efter magnesium kan det lätt förväxlas med att du är sugen på choklad. Genom ett regelbundet intag av alternativa magnesiumkällor som råa nötter, frön och frukt kan du stilla chokladsuget.

11. Halverar risken för cancer.

Män med hög magnesiumhalt i blodet kan halvera risken att dö i cancer- och hjärtsjukdomar, även om effekten påverkas av andra mineraler. Enligt en stor fransk studie kunde män med en hög magnesiumhalt i blodet minska den samlade risken för dödlighet i alla sjukdomar med 40 procent och i cancer med 50 procent.

12. Bättre sömn.

Brist på magnesium kan leda till ökad stress och sömnproblem. Ett sätt att få bättre sömn kan därför vara att ta extra magnesium. Amerikansk forskning ett komplementerande intag av magnesium hjälpa till att få bukt med sömnproblemen.

13. Mot förstoppning.

Magnesium kan hjälpa mot förstoppning, genom att förbättra tarmfunktionen. Järn och kalcium-tillskott kan bidra till att stoppa upp tarmen. Magnesium å andra sidan, en annan mineral, har motsatt effekt och mjukar upp bajset genom att dra till sig extra vätska, enligt Magkliniken.se.

14. Minskar insulinresistens.

Insulinresistens är ett tillstånd när kroppens celler inte lyckas tillgodogöra sig insulin. Lyckligtvis kan ökat magnesiumintag verka förebyggande, enligt vissa studier.

15. Mot typ-2 diabetes

Människor som får i sig mer magnesium har en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. En studie som publicerades 2010, följde mer än 4000 människor i 20 år och kunde konstatera att de med högst intag av magnesium löpte 47 procent mindre risk att bli diabetiker.

Livsmedel med mycket magnesium:

* Kakao: ren mörk choklad har nästan 500 milligram magnesium per 100 gram.
* Mörka bladgrönsaker: mangold, sallat, spenat.
* Frukt: bananer, aprikoser, avokado, persikor, plommon.
* Nötter och spannmål: mandlar, cashewnötter, valnötter.
* Baljväxter: bönor och linser.
* Korn: fullkornsris, hirs, havre.
* Potatis.
* Pumpa.
(Källa: StegförHälsa)

Du kan också köpa magnesiumtillskott från apoteket eller i en hälsokostbutik.

Det finns några olika varianter: Magnesiumklorid (bitter smak men den mest rekommenderade), Magnesiumcitrat (ett bättre alternativ om du lider av exempelvis halsbränna), Magnesiumsulfat (perfekt att hälla i ett avkopplande varmt bad).

Det rekommenderade dagliga intaget är för kvinnor 280 milligram och för män 350 milligram. Glöm inte att rådfråga din läkare innan du använder kosttillskott!

Håll med om att magnesium verkar fantastiskt? Dela gärna vidare så att fler förstår nyttan av denna mirakelmineral!