6 dolda symptom på problem med sköldkörteln som du aldrig bör ignorera

När något inte står rätt till i kroppen så är den första tanken ofta att det handlar om en enkel förkylning, influensa eller kanske allergi.

Ibland är det givetvis rätt, men andra gånger kan det vara kroppen som varnar dig om något mer allvarligt.

En åkomma som hundratusentals svenskar lider av är sköldkörtelsjukdomar – men många vet inte om det eftersom de blundar för symptomen.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner för hela kroppen. Den styr också ämnesomsättningen, och därför är det viktigt att sköldkörteln fungerar som den ska. 

Men ibland, exempelvis om kroppens immunförsvar har angripit sköldkörteln, så kan den börja producera antingen för lite eller för mycket hormoner – och då blir man sjuk.

Symptomen kommer smygande och för att få behandling i tid är det viktigt att man känner till kroppens varningssignaler. Här är sex symptom som aldrig bör ignoreras:

Koncentrationssvårigheter

Ett tidigt tecken på sköldkörtelsjukdom är att du har dålig koncentration. Du kan också känna dig förvirrad och mentalt slö, och om du har haft sjukdomen länge kan du uppleva sämre minne.

Trötthet eller nedsatt ork

Att du är trött och har nedsatt ork kan ha mängder av olika orsaker. Om sömn däremot inte hjälper mot tröttheten, och om du fortsatt känner dig lat och väldigt trött, så är det enligt Sköldkörtelföreningen ett tydligt tecken på att sköldkörteln inte fungerar som den ska. 

Bildkälla: Shutterstock

Frusenhet

Ett annat dolt tecken är förändringar i din kroppstemperatur. Det är vanligt att du känner sig frusen, har kalla händer och fötter och kallsvettas – samtidigt som du kan vara känslig för värme. 

Depression

Ditt humör kan påverkas i hög grad om du har problem med sköldkörteln. Du kan få humörsvängningar och lätt bli upprörd, och du kan plötsligt börja känna dig deprimerad och nedstämd.

Bildkälla: Shutterstock

Viktproblem

Om du har problem att hålla vikten och börjar gå upp eller ned i vikt, trots att du har samma diet och tränar som vanligt, så kan det vara en anledning till oro. Om du har haft sjukdomen en längre tid kan du dessutom bli svullen.

Torr hud och torrt hår

Slutar inte huden att klia? Är ditt hår torrt och skört, kanske till och med så att du börjar tappa det? Enligt 1177 är det här ett senare tecken på att du lider av hypotyreos, alltså att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner.

Bildkälla: Shutterstock

Även om du har flera av symptomen så är det inte säkert att det handlar om en sköldkörtelsjukdom – men det är en tydlig signal på att du borde gå till läkaren och undersöka saken, eftersom det är viktigt att du får behandling om du lider av sjukdomen.

Dela gärna vidare den här artikeln för att hjälpa till att sprida uppmärksamhet om sjukdomen och dess symptom!

Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips