6 knep för att slippa muskelkramp när du sover.

De flesta av oss vet hur det känns att göra sig illa. En stukad tå eller en sårskada kan vara nog så irriterande och jobbig, men smärtan ebbar oftast ut ganska snabbt. Kramper, å andra sidan, är en helt annan historia. Det kan överraska dig när du minst anar det och det värsta av allt är att man känner sig helt hjälplös när muskeln drar ihop sig. Sendragen kommer ofta när du sover eller ska somna och kan bero på flera olika orsaker. Det gör ont under några minuter, men brukar sedan gå över. Kramp är lyckligtvis inte farligt och skadar inte heller muskeln. Men även om det går över, så kan den otäcka känslan sitta kvar länge. Och kramperna är ett återkommande problem för många. Jag har hittat några tips på hur du kan förebygga kramp och samlat dem här nedan. Dela gärna listan med dina vänner, så att fler kan lära sig förebygga kramp och slippa oroa sig för jobbiga sendrag under natten.

Vad är muskelkramp?

shutterstock_179508302

När du får kramp drar muskeln plötsligt ihop sig och det gör ont. Muskelkramp är vanligast i foten eller vaden och slår ofta till under natten. Det är väldigt vanligt hos äldre och gravida, särskilt under senare delen av graviditeten, skriver Vårdguiden.

Vad orsakar muskelkramp?

Orsak 1: Uttorkning.

shutterstock_271209644

Eftersom brist på vätska påverkar din blodcirkulation, kan uttorkning göra att dina muskler börjar krampa. Kroppen prioriterar vitala organ vid vätskebrist och tar därför vätska från dina muskler och andra mindre ”viktiga” delar av kroppen istället.

Drick gärna vanligt vatten eller eventuellt sportdryck (som ofta innehåller salter av till exempel natrium, magnesium och kalcium), så borde du klara dig bättre mot kramper.

Orsak 2: Du är kall.

shutterstock_220131112

Många av oss sover bättre när det är lite svalare i rummet. Men se till att inte ha det för kallt när du sover och täck gärna över benen med täcket.

Det är inte helt klarlagt varför kyla kan orsaka kramper, men det kan ha att göra med att lägre temperaturer får musklerna att dra ihop och stelna, något som kan orsaka sendrag och kramp.

Orsak 3: Mycket stående under dagen.

shutterstock_165698423

Om du står upp under hela dagarna på jobbet genomför du i princip ett träningspass. Skillnaden är att du knappast stretchar efteråt, eller hur?

Att vara i rörelse hela dagen och bära tunga grejer är ansträngande för musklerna och kan orsaka kramper i ett senare skede. Speciellt om du står på hälarna, som många som jobbar i butik gör.

Orsak 4: Träning.

Pilates exercise

Det kommer kanske inte som någon större överraskning att musklerna kan få betala för hård träning. Träning är ju givetvis bra, eftersom det bygger upp styrkan i dina muskler och gör dem mindre mottagliga för kramp på lång sikt.

Men timmarna efter ett tufft pass kan du ofta få kramp, eftersom musklerna är utmattade.

Tips för att undvika kramp?

Knep 1: Använd en tvål.

tvalen1

Det låter lite märkligt, men många säger sig ha blivit sina nattliga kramper med hjälp av att placera en enkel tvål i sängen. Folk som haft vadkramper i åratal har vittnat om att de omedelbart försvann när de lade en bit tvål i sängen.

Visst finns det människor som tycker denna oväntade huskur bara är en placeboeffekt också, men det skadar ju inte att testa?

Knep 2: Ta en varm dusch.

shower11

Det finns en anledning till att vi värmer upp innan träning. Uppvärmda muskler fungerar bättre och en varm dusch innan du går och lägger dig kan vara perfekt medicin för att lindra ömma muskler. Dessutom kan vattentrycket fungera som skön massage. Om du har ont i en vad och inte vill stå upp? Ta ett varmt bad.

Knep 3: Drick gurksaft.

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 11.54.26

Har du ingen sportdryck eller annat bra alternativ för att återställa vätskebalansen och salthalten i kroppen? Testa att dricka lite gurksaft, det innehåller det mesta dina muskler behöver för att återhämta sig under natten.

Knep 4: Ät en banan.

banana1

Det är alltid bra att ta en banan efter träningen, eftersom den innehåller kolhydrater som fyller på dina glykogenlager och förbättrar återhämtningen. Bananer innehåller många av de mineraler som kan motverka kramp. Även om det inte alltid hjälper, så kan det vara värt att testa!

Knep 5: Prova magnesium.

magnesium

Att ta magnesiumtillskott har hjälp många mot nattliga kramper. Ta helst lite magnesiumglycinat innan läggdags, det kan göra underverk för nattsömnen (och dina muskler).

Knep 6: Ät torkade aprikoser.

aprikoser1

Torkade aprikoser har hjälpt en hel del som haft besvär med nattliga kramper. Testa att äta två torkade aprikoser två gånger om dagen under en dryg månad, det har visat sig fungera. Aprikoser innehåller väldigt mycket kalium, något som kan bidra till att minska muskelkramper.

Dela gärna vidare listan om du känner någon som har problem med muskelkramper på natten.