7 oväntade knep som visar varför du alltid ska ha sköljmedel i huset

Bara för att det står en sak på förpackningen betyder det inte att produkten inte kan användas till något mer. Många hushållsprodukter har nämligen fiffiga små egenskaper som gör dem till nyttiga hjälpmedel också inom de mest oväntade områdena.

Ta bara en titt på sköljmedel, en produkt som inte bara mjukar upp kläderna – utan också är ett alldeles utmärkt rengöringsmedel.

Det låter kanske knasigt, men i många fall fungerar det faktiskt bättre att ta till sköljmedel när det ska städas. Titta bara på de här 7 sakerna som blir skinande rena med hjälp av detta husmorsknep.

Men du, tänk på att många sköljmedel kan vara skadliga för miljön. Använd därför gärna ett klimatneutralt och ekologiskt sköljmedel som är mer skonsamt mot naturen!

1. Fönster

Smutsiga fönster? Det är väl ingen match! Blanda vatten med en skvätt sköljmedel och beläggningarna försvinner på nolltid utan någon ansträngning. Med denna blandning slipper du dessutom ludd från trasor på dina fönster.

Bildkälla: Shutterstock

2. Golv

Sköljmedel gör inte bara kläder antistatiska, utan också statiska ytor som exempelvis vissa golv. Om du blandar detta universalmedel med diskmedel och moppar golvet så kommer dammet således hålla sig borta – samtidigt som golvet skiner som aldrig förr. Att det dessutom luktar gudomligt gott gör ju knappast saken värre!

Bildkälla: Shutterstock

3. Möbler

Att våttorka möbler med sköljmedel och vatten gör, av samma anledning, även det susen. Blanda i en flaska, spruta på möblerna och torka av med en trasa eller papper efteråt så blir det som nytt igen.

Bildkälla: Shutterstock

4. Håret

Knäppt? Javisst. Effektivt? Faktiskt. Torrt och slitet hår blir lätt elektriskt – men med en sprayflaska bestående av sköljmedel och vatten ska du snart se att detta frisörknep istället gör håret mjukt, glansigt och väldoftande. Tänk bara på att sköljmedel kan vara allergiframkallande – och att du så klart ska undvika att få det i ögonen.

Bildkälla: Shutterstock

5. Duschen

Ett annat beprövat husmorsknep är att använda sköljmedel till duschdörrarna. Blanda vatten och sköljmedel, ta fram en svamp och skrubba – och svåra fläckar och kalkavlagringar är ett minne blott.

Bildkälla: Shutterstock

6. Bilsäten

Fula fläckar på sätena i bilen? Använd inte koncentrerade rengöringsmedel – utan hellre en borste och utspädda lösningar som hett vatten och… just det, sköljmedel! Tack vare blandningen slipper du dessutom få stötar av bildörren när du kliver ur bilen.

Bildkälla: Shutterstock

7. Rostfritt stål

Japp, sköljmedel fungerar utmärkt även här. En lätt behandling med trasa och vips – du kommer nästan kunna spegla dig själv i blänkande, rostfritt stål!

Bildkälla: Shutterstock

Bildkälla utvald bild: Flickr

Det här hade jag ingen aning om – sköljmedel kan då göra livet betydligt mycket enklare. Tveka inte att dela vidare de smarta husmorsknepen till alla du känner!