7 smarta grejer att göra med apelsinskal.

Att frukt är ett gott och energirikt alternativ att stoppa i magen är nog de flesta överens om. Däremot är det kanske inte alla som utnyttjar frukterna till fullo – för de har ju ofta fler funktioner än att bara ätas. Inte minst då skalen, som annars ofta bara slängs i soptunnan eller komposten. Faktum är att en till synes överflödig grej som apelsinskal kan förenkla både det ena och det andra i hemmet. Kolla bara in de här 7 smarta knepen.

1. Ta bort dålig lukt

Genom att slänga apelsinskal i komposten kan du snabbt och enkelt bli av med stanken som ofta osar lång väg.

Bildkälla: wikiHow

skal3

2. Skydda växter

Har du katt hemma? Då är du med största sannolikhet medveten om hur stor skada dina fina växter och plantor kan ta. Men om du gnuggar skalen över bladen ungefär en gång i månaden så ska du snart se att katten håller sig borta.

Bildkälla: wikiHow

skal2

3. Levande ljus

Det finns inget mysigare än levande ljus under mörka kvällar. Ännu mysigare blir det om du gör ljusen av apelsinskal och lite olivolja. Det skänker inte bara ljus och värme – utan också en frisk doft samtidigt som lågan brinner en bra stund. Obs: Se till att placera ljusen på brandsäkra platser.

Bildkälla: Imgur

skal1

4. Gör ditt eget te

Apelsinskal är hälsosamt och har sedan urminnes tider använts som medicin för att bekämpa virus. Vad passar då inte bättre än att krypa upp i soffan med en varm kopp hemmagjort apelsinte?

Bildkälla: theseamanmom.com

skal5

5. Mata fåglar

Gör fåglarna en tjänst – låt dem äta smaskiga fågelfrön från din alldeles egna fågelmatare av apelsinskal.

Bildkälla: Facebook

skal6

6. Hemmagjort godis

Du kan faktiskt göra eget godis av apelsinskal. Allt som behövs, förutom skalen, är socker och vatten. Här är ett exempel på hur du går tillväga.

Bildkälla: Imgur

skal4

7. Tillverka en tvål!

Se till att lukta gott om händerna med hjälp av apelsinskal som hemlig ingrediens i en hemmagjord tvål.

Bildkälla: Reddit

skal7

Flera av de här knepen är definitivt användbara hemma hos mig, inte minst att gnugga skalen mot växter så att katten lämnar dem ifred. Du kanske kände till ett par av av de här knepen sedan tidigare, eller så var de nya för dig också – oavsett vilket får du gärna dela vidare så vänner och familj också kan läsa om apelsinskalens alla nyttiga funktioner.