Jag trodde mikron bara vara för att laga mat. Men jisses! Man kan ju göra nästan allt.

1. Rengöra disktrasor.

Imgur

Om du lägger din disksvamp i mikron dödar du bakterierna, inklusive salmonella och E. coli-bakterier. Blöt den i lite vatten och stoppa in i mikron på en minut.

2. Ge dina växter ett lyft.

Imgur

Jord som har stått ett tag kan innehålla skadliga organismer som mögelsporer, svamp eller annan ohyra. Använd mikron för att sterilisera jorden och du ökar förutsättningarna för att dina frön ska trivas. Häll 1 liter jord i en plastbytta med plastfolie över som naggats med rätt många hål och sätt in tillsammans med en liten skål vatten på full effekt i 4 minuter.

3. Skala vitlök.

Imgur

Att få bort skalet på en vitlök är inte det lättaste. Lägg vitlöken i mikron (15 sekunder räcker) så ska du se att det går mycket lättare.

4. Nöt-tricket.

Imgur

Har du några nötter som du vill rosta? Det är enklare än vad det låter. Placera nötterna i en skål med lite olivolja och mikra lite åt gången. Glöm inte att ta ut nötterna ett par gånger och rör om. Runt fem minuter bör det ta, beroende på vilka nötter du ska rosta.

5. Gör din egen vetekudde.

strumpor

Ta en gammal tubsocka och fyll den med ris. Sy igen öppningen och lägg den i mikron. Vips så har du en skön, värmande vetekudde. (Se exempel här)

6. Ta bort frimärken.

Imgur

Ett smart knep för frimärkssamlare, eller för dig som vill spara ett fint frimärke. Häll några droppar på frimärket och lägg brevet i mikron (15 sekunder). Sedan är det bara att pilla loss det.

7. Göra juice.

Imgur

Mikra en apelsin? Det låter lite galet. Men testa att göra det om du ska pressa den på saft. Värmen kommer göra det enklare att pressa och du får mer droppar till din hemgjorda apelsinjuice.

8. Få brödet färskt igen.

Imgur

Ingen gillar väl när brödet stelnat och inte längre är färskt. Lägg lite blött hushållspapper på brödskivan och mikro i 20 sekunder. Fukten från pappret kommer göra underverk för ditt bröd!

9. Gör din egen chokladkaka.

Imgur

Spara tid när du bakar. Du kan göra din egen kaka i mikrovågsugnen – på bara 5 minuter. Blanda mjöl, socker, kakao, ägg, mjölk, olja och lite vaniljsocker i en mugg. Två minuter i mikron – sedan är det klart. Mums! (Fullständigt recept här)

10. Återuppliva din mascara.

Flickr

Få ut det lilla extra ur din uttorkade mascara. Lägg den på uppvärmning i 30-40 sekunder, med en kopp vatten bredvid för säkerhets skull. Det får innehållet att mjukas upp. Obs! Se till så behållaren inte är gjord av metall.

Glöm inte att hålla din mikrovågsugn ren. Ett enkelt sätt är att rengöra mikron med hjälp av vatten och bakpulver. Häll två matskedar bakpulver i en skål med vatten. Sätt på mikron i tre minuter och torka sedan rent.

Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna för mer knep.