Om du äter nymalen svartpeppar varje dag händer detta.

Gillar du nymalen svartpeppar? Bra, för då kommer din kropp att tacka dig. Svartpeppar innehåller nämligen ämnet piperin, en väldigt kraftfull substans som är bra för hälsan. Det är även piperin som ger svartpepparn dess starka smak. Forskning visar att ämnet har positiva effekter på en mängd olika processer i kroppen, den ökar bland annat kroppens upptag av näringsämnen, men också läkemedel. Det bästa av allt? Du behöver inte äta några stora mängder. Det räcker med att mala några varv med kvarnen över maten, ett par gånger per dag. Och det är just de malda pepparkorn som ger bäst effekt, eftersom de lättast tas upp av kroppen.

Här är 7 anledningar till att äta nymalen svartpeppar varje dag:

1. Ökar näringsupptaget

Piperinet i svartpeppar kan öka näringsupptaget i tarmslemhinnan. Framför allt ökar upptaget av mineraler och vitaminer, bland annat de viktiga B- och C-vitaminerna. Men även selen och betakaroten kan lättare tas upp i kroppen om du äter svartpeppar. Piperin stimulerar också matsmältningsenzymer i bukspottkörteln, som förbättrar matsmältningen.

2. Bra för tänderna

En studie från Wuhan University i Kina visar att piperin kan ha en viss effekt mot tandlossning. Piperin minskar också risken för inflammation i tandköttets vävnad och kan även motverka nedbrytningen av benkäkarna.

3. Ger gurkmejan rejäl skjuts

I gurkmeja finns det aktiva ämnet kurkumin, som har en rad medicinska kvaliteter. Men kroppen har svårt att ta upp kurkumin om den inte får hjälp av piperin, något som forskning visat i bland annat denna studie från Indien. Det finns också en äldre studie från 1998 som visat att upptaget av kurkumin kan öka med 2 000 procent om du kombinerar gurkmeja med nymalen svartpeppar.

15593986-peppers

4. Hjälper värktabletter på traven

Piperin kan hjälpa vissa värktabletter att fungera effektivare. Studier har visat att det antiinflammatoriska ämnet diklofenak (finns i bland annat Voltaren) fungerar bättre kombinerat med piperin. Förhoppningsvis kan detta leda till att man kan minska dosen av smärtstillande i framtiden, och därmed också minska antalet biverkningar som människor riskerar att få av diklofenak.

5. Skyddar mot magsår

Svartpeppar är bra för magen, på många sätt. Bland annat kan piperin minska mängden magsyra och verka antiinflammatoriskt i tarmen. Det i sin tur ha en skyddande effekt mot magsår och andra inflammationer, enligt denna studie.

6. Bränner fett

Vill du ge fettförbränningen en rejäl skjuts? Då kan du testa svartpeppar. Kryddan är bäst i malen form, eftersom lättare tas upp av cellerna då. En koreansk studie visar att piperin kan motverka kroppens produktion av nya fettceller, resultat som forskarna tror kan användas för att behandla fetma i framtiden. Kryddan sägs också stimulerar ämnesomsättningen och därmed tillfälligt öka kroppsvärmen. Det innebär högre energiåtgång eller att fler kalorier förbränns.

7. Bra för matsmältningen

Peperin ökar flödet av saliv och magsafter, vilket förbättrar din matsmältning. Din mage reagerar på kryddan genom att utsöndra mer saltsyra och som ett resultat att detta kan maten enklare brytas ned. Bra, eller hur?

Var inte snål, dela gärna den här artikeln på Facebook. Tillsammans kan vi sprida ordet så att fler ska må bättre och upptäcka fördelarna med nymalen peppar!