Polisens listiga knep – för att ta fast mobilsurfande bilister

Den första februari i år blev det fritt fram för polisen att bötfälla bilister som använder sin mobiltelefon vid ratten. Det spelar egentligen ingen roll om mobilanvändandet påverkar din körning, du kan ändå komma att bötfällas. Mobilförbud gäller, helt enkelt.

Åker man dit – ja, då är det 1 500 kronor i böter som gäller.

Med en ny lag kommer också nya metoder och taktiker från poliserna. Här får vi ett exempel på ett sådant – när polisen i Storbritannien verkligen hittat ett effektivt sätt för att sätta dit de som bryter mot lagen om förbud mot mobilanvändande vid ratten.

 

Sedan en lång tid tillbaka har det varit förbjudet att använda sin mobiltelefon under körning om det skulle påverka din körning negativt. Men sedan den första februari har lagen ändrats. Så här skriver Transportstyrelsen om förbudet:

”Syftet är att minska det trafikfarliga användandet. Före den 1 februari var det bara förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkade din körning negativt. Nu skärper regeringen formuleringen så att du som är förare inte får använda mobiltelefon (eller annan kommunikationsutrustning) om du håller den i handen. Visste du att tittar du ned i två sekunder när du kör 40 km/h hinner du rulla 22 meter utan kontroll?”

Engelska polisens smarta knep för mobilförbud

Men det är inte bara i Sverige mobilsurfande bilister riskerar att bötfällas. Storbritannien har tagit efter exemplet och infört samma lag där. Och där har poliserna ett riktigt smart knep för att sätta dit de som trotsar mobilförbudet.

Knepet? Ja, de sätter sig på städernas lokalbussar och spanar ned på trafiken utanför. På så sätt får de väldigt god översikt över bilarna som passerar, och kan se dem från allra bästa håll – ovanifrån.

Skulle de sedan märka om någon använder sin mobiltelefon medan de sitter i bilen, då skriver de ned registreringsnumret och skickar en bot raka vägen hem till förarens brevlåda.

Avslöjandet kommer från nyhetssajten Sky News – se deras inslag här nedan:

Vad tycker du om polisens nya knep? DELA om du också tycker att mobilsurfande vid ratten måste få ett slut!