Undvik vaginala infektioner: Detta ska du äta om du vill skydda snippan

De flesta kvinnor har någon gång upplevt klåda i underlivet. Det är både irriterande och plågsamt och beror ofta på en svampinfektion.

Många kanske redan vet att man ska vara försiktig när det gäller användning av tvål där nere, då det kan störa bakteriefloran.

Vill du förebygga uppkomsten av svamp följer här lite superbra tips som kommer att få både dig och ditt underliv att komma i toppform!

Svamp i trosa
Shutterstock

Tecken på att du har fått svamp i underlivet:

• Klåda

• Brännande/svidande känsla

• Smärta när du kissar och/eller har sex

• Flytningar som är gula, gulgröna eller rosaaktiga

• Röda och svullna blygdläppar

1. Håll dig ren och torr

Svamp trivs bra i värme och fukt, använd därför gärna trosor i bomull och både suger upp fukt och även släpper igenom luft.

Var noga med hygienen men använd aldrig vanlig tvål när du tvättar dig där nere. Du behöver egentligen inget rengöringsmedel alls men om du ändå vill tvätta dig lite extra, köp en intimtvål.

2. Undvik tighta kläder

Tighta kläder gör det lätt varmt och fuktigt vilket är rena rama festmiljön för svampbakterier.

Försök bära luftiga byxor eller kjol om du ofta drabbas eller för tillfället lider av svamp.

3. Välj rätt diet

Du kanske inte tror att maten du stoppar i dig påverkar ditt underliv – men det gör den faktiskt.

En hälsosam diet är bra för både dig och ditt underliv, och en välmående vagina kommer definitiv resultera i att du är både gladare och mår bättre.

Många tycker sig märka en skillnad när de äter mycket grönsaker och undviker socker och alkohol, även om det inte är vetenskapligt bevisat, skriver Iram Zubair som är gynekolog vid Sutter Medical Center.

 

Yoghurt

Yogurt

Det finns även vissa som hävdar att yoghurt kan hjälpa.

Yoghurt innehåller flera goda bakterier som även finns i slidan. Enligt en finsk studie där 320 kvinnor medverkat visade det sig att de kvinnor som äter yoghurt inte drabbas av urinvägsinfektion lika ofta.

Vissa använder även yoghurt i underlivet. Även om det inte finns några vetenskapliga studier som visar på att det hjälper är den svalkande och kan alla fall tillfälligt lindra klådan.

4. Undvik vaginalduschar

Vissa duschar underlivet extra mycket, speciellt när de har klåda. Detta förstör bakteriekulturen och kommer snarare förvärra symptomen.

 

Surkål
Flickr

5. Ät Kimchi/fermenterad kål

Att äta hemgjord surkål, miso eller kimchi ska också göra underverk för underlivet visar studier. Det är dock viktigt att surkålen eller kimchin är hemgjord, köpt kål är ofta pastöriserad vilket gör att bakterierna försvinner.

Den fermenterade maten innehåller nämligen probiotika.

Probiotika är en bra bakterie som finns i underlivet och håller dåliga bakterier borta.

6. Torka dig framifrån och bak efter toalettbesök

Bakterien som gör att svamp uppkommer beror oftast på jästsvampen Candida albicans och finns vanligtvis i tarmen hos alla människor, skriver Vårdguiden.

Var därför noga med att alltid torka dig framifrån och bak efter toalettbesök så förhindrar du att den förs över till slidan.

Nu har du all information du behöver för att hålla ditt underliv på gott humör.

Om du har långvariga besvär eller är osäker på vad klådan beror på är det alltid bra att uppsöka läkare eller gynekolog.

Klåda i underlivet
Shutterstock

Bonustips: Ät mer äpplen för ett bättre sexliv

En studie som publicerats i Archives of Gynecology and Obstetrics visar på att kvinnor som äter äpplen minst en gång om dagen har en högre produktion av lubrikation än de som äter äpplen mer sällan.

Äpplen innehåller nämligen phloridzin som är bra för kvinnors sexuella funktion. Dessutom innehåller de polyphenol som hjälper till att öka blodtillförseln i dina privata delar och ökar chanserna att nå klimax.

Dela artikeln med dina vänner på Facebook så att de också kan förebygga uppkomsten av svamp i underlivet!