Drottning Silvia fyller 76 år – så firas hon av kungafamiljen

I dag, den 23 december, fyller drottning Silvia 76 år.

I hela Sverige flaggas det för drottningen – och i kungafamiljen firas födelsedagen med buller och bång.

Drottning Silvias födelsedag är både allmän flaggdag och officiell salutdag. Försvarsmakten skjuter salut om 21 skott från Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg – och runt om i Sverige flaggas det för drottningen.

Kungafamiljen firar, liksom förra året, dagen hemma på Drottningholms slott med släkt och familj samlade tillsammans.

– Kungen och drottningen börjar julen på drottningens födelsedag och de samlar både familjen och släkten hemma på Drottningholms slott, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Traditionsenlig konsert

Som vi tidigare berättat kommer kungen och drottningen utöver det att bänka sig på Drottningholms slottsteater, en tradition kungaparet har hållit fast vid i många år.

Där väntas kungaparet få en privat konsert, ”Jul med Gustav III” som inte går att boka för allmänheten.

Efter konserten avslutas födelsedagsfirandet enligt Svensk Dam med den stora höjdpunkten – den traditionsenliga överraskningsmiddagen. Alla barn och barnbarn kommer att vara samlade för middagen, som äger rum på en ny plats varje år.

drottning silvia, kung carl xvi gustaf
STOCKHOLM 20191211 Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf kommer till kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott. Foto: Christine Olsson / TT

Hemligt julfirande

Födelsedagsfirandet blir en smygstart på julfirandet, som fortsätter i morgon.

Hur kungafamiljen firar själva julen planeras dock i hemlighet.

– Av tradition firar Kungafamiljen julen privat och jag har därför ingen information att lämna, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid Hovet till Newsner.

Stort grattis på födelsedagen säger vi till drottning Silvia!