Kravet på Victoria och kungen – mitt i krisen

Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf hålls isär.

Nu skickar professor Agnes Wold en ny uppmaning till kungahuset, skriver Svensk Dam.

På onsdagen håller kung Carl XVI Gustaf ett tal till nationen med anledning av det rådande läget kring coronavirusets utbrott i världen.

Kungen har tidigare riktat ett stort tack till vårdpersonalen som just nu kämpar mot viruset – och i förra veckan meddelade hovet bland annat att kungen och kronprinsessan kommer hålla sina programpunkter isär.

Kronprinsessan Victorias namnsdagsfirande vid slottet ställdes också in.

”Av hänsyn till allmänheten, som vid firandet brukar samlas på en begränsad yta med viss trängsel, och utifrån Folkhälsomyndighetens riskbedömning avseende det nya coronaviruset, har Kungl. Hovstaterna och Försvarsmakten fattat beslut om att i år inställa ceremonin”, skrev hovet då i ett pressmeddelandet.

Nu får kungafamiljen nya råd – av professor Agnes Wold.

Foto: TT. Dåvarande EU-chefen Donald Tusk välkomnar kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i Bryssel, tisdag 5 mars 2019. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Hon menar att det är bra att kungen och kronprinsessan har olika program och inte jobbar tillsammans – och skickar samtidigt en uppmaning till dem.

– Jag har tänkt på det, att de borde prata med folket. Det är en familj där de står varandra nära, men kungen borde gå ut och säga att han inte kommer exempelvis äta middag med Victoria och barnbarnen framöver. Det blir en viktig illustration för hur man ska tänka, säger Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi, till Svensk Dam.

Och fortsätter:

– För om de bara ställer in offentliga sammanhang, då kanske vissa tror att det bara är stora folksamlingar som är farliga. Men faktum är att det har visats att smittan sprids mest effektivt i små kretsar.

SÄLEN 20200112 Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Fotnot: På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa den senaste informationen kring det nya coronaviruset covid-19.