Kungahusets markering i pandemin – ställer in traditionella sportlovsresan: ”Inte belasta sjukvården”

Skidsugna turister flockas i fjällen under sportlovet.

Men inte kungafamiljen.

– Hela kungafamiljen har bestämt sig för att stanna hemma på sportlovet i år, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Det är inget vanligt år. Alla har vi tvingats anpassa vardagen och begränsa våra sociala liv, på grund av den rådande coronapandemin som härjar i världen.

För att hålla nere smittspridningen och inte belastar sjukvården i onödan gäller det att vi alla tar ansvar, håller i och håller ut, och lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

En viktig aspekt i det hela är att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra människor.

Samtidigt har sportlovsveckorna dragit igång här i Sverige. Trots den ansträngda situationen har flera skidorter rapporterat om högt tryck och långa köer i skidbackarna.

Så sent som under tisdagen, slog bland annat Värmland larm och menade att fjällturisterna har ”tagit semester under pandemin”.

Foto: TT

Kungafamiljen stannar hemma

Den svenska kungafamiljen däremot, väljer nu att göra en markering i diskussionen om de omtalade sportlovsresorna.

Normalt sett brukar kronprinsessfamiljen tillbringa sportlovet i Alperna eller svenska fjällen, medan kungaparet själva ofta reser upp till Storlien i Åre.

Men på grund av coronapandemin väljer samtliga nu att stanna hemma. Anledningarna är flera.

– Det handlar om flera saker, både att i handling visa vikten av att hålla avstånd och att, om olyckan är framme, inte belasta sjukvården där uppe, som ändå redan är ansträngd och har mycket, nu när vaccineringen har börjat också, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

sälen, lindvallen
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Vintersport på hemmaplan

Istället väljer kungafamiljen, liksom många andra svenskar, alltså att njuta av vintervädret på hemmaplan.

Och visst går det att hitta på mycket skoj även där!

Kungafamiljen själva bjöd ju bland annat på ett härligt bildgalleri i förra veckan, då det vankades skidåkning i Drottningholms slottspark.

– Det är ju ett gynnsamt väder för att kunna sporta på hemmaplan, med snö och skidbackar om man vill åka, som i Drottningholms slottspark, där kungafamiljen var ute och åkte skidor förra veckan, säger Margareta Thorgren till Aftonbladet.

kungafamiljen, skidåkning
STOCKHOLM 2021-02-07 Kung Karl Gustaf och Drottning Silvia på en längdskidtur inne i Drottningholms slottspark tillsammans med kronprinsessan Victorias familj, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar. Foto: Pontus Lundahl / TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required