19-åriga eleven Ebba rasar – efter inställda studentflaken: ”Hyckleri”

Det blir inga studentflak i år heller.

Sistaårseleven Ebba, 19, ställer sig frågande till beslutet – när det samtidigt är trängsel dagligen i skolmatsaler och korridorer.

– Det är hyckleri, säger hon till TV4.

Fjolårets studentfirande blev inget traditionellt sådant. På grund av coronapandemin ställdes studentflaken in, något som blev ett stort debattämne och rörde upp mycket känslor.

Många sistaårselever gick ut och uttryckte sin besvikelse över förbudet, och menade att ungdomar blir överkörda.  Somliga valde vidare att göra egna studentflak, men stoppades då av polis.

studentflak
Foto: Johan Nilsson / TT

Studentflak ställs in

Ett år senare är läget fortsatt allvarligt. Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att årets studenter förvisso kommer att tillåtas springa ut i mindre grupper eller klassvis, samt att föräldrar får möta upp utomhus.

Men några fler lättnader än så blir det inte. Studentflak kommer att förbjudas även vid årets studentfiranden, då smittspridningen bland unga är fortsatt hög.

– Den här studenten blir inte som studenter brukar vara, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens under tisdagen.

anders tegnell
Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT

Elevernas besvikelse efter inställda flaken

En som ifrågasätter beslutet, är 19-åriga sistaårseleven Ebba Barchan i Malmö.

Hon är visserligen glad över att få springa ut, men tycker att det är märkligt att studentflaken ställs in när det samtidigt kan vara fullproppat med elever i skolmatsaler och korridorer.

– Det är hyckleri att det finns så starka restriktioner kring hur en student ska hållas. Hur man ska hantera den. Men vi står fortfarande och trängs cirka 100 personer, om inte mer, i en matsal, säger Ebba Barchan till TV4.

studenter
STOCKHOLM 20200424 Tidigt studentfirande på Medborgarplatsens uteserveringar. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Motsägelsefullt”

Ebba tycker att det är orättvist att studenterna drabbas så hårt av restriktionerna.

– Självklart ska vi ta ansvar, det tycker jag att alla människor ska oavsett ålder. Samtidigt så tycker jag att det är väldigt motsägelsefullt att vi får åka på denna smällen, som ska få ha en rolig dag i vårt liv där vi ska få ta studenten, säger hon till TV4.

Vad tycker du om det här? Är det rätt eller fel att studentflak ställs in? Lämna gärna en kommentar och dela för att säga din åsikt!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required