8 kommunchefer gick före i vaccinationskön – avslöjades på videomöte: ”Blev helt fel”

Fler fall av chefer som gått före vårdanställda i vaccinationskön har uppdagats. Nyligen avslöjades det att åtta chefer inom äldreomsorgen i skånska Kävlinge har fått vaccin innan hemtjänstpersonalen fått boka tid för vaccinationsspruta. 

– Där blev det en missuppfattning kring informationen och det är ju helt galet, säger omsorgschefen Ann-Louise Christensen till Aftonbladet.

Efter att SVT Sörmland avslöjat att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit vaccinera sin egen familj mot covid-19 före personal började allt fler kommunanställda chefer få ögonen på sig. 

Chefer gick före i vaccinationskön

En intern kontroll av Eskilstuna kommun kom senare att visa att ytterligare tre chefer sett till att vaccinera sina anhöriga före personal. 

Nu har det avslöjats att åtta kommunchefer i skånska Kävlinge även de gått före i vaccinationskön. Samtliga har tagit vaccinet innan hemtjänstpersonalen kunnat boka tid, trots att det är anställda som har förtur i kön. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Fusket avslöjades på ett videomöte där äldreomsorgens chefer medverkade, vilket Ann-Louise Christensen, chef över omsorgsförvaltningen i Kävlinge bekräftar. 

– Vi hade ett möte med alla cheferna. Det var i samband med att Sydsvenskan skrev om sånt här förra veckan. Och då sa jag, hoppas inte det där har hänt här i Kävlinge? Och då visade det sig att åtta stycken hade fått vaccin. Alla var ju liksom ärliga med det, alla som fått vaccinet har insett att det blev fel, säger hon till Aftonbladet

Enligt Ann-Louise Christensen handlar det om missuppfattningar och oklarheter kring prioriteringsordningen.

Osäkerhet kring prioriteringsordning

För Aftonbladet berättar hon att flera av mellancheferna har sina kontor i närheten av servicelägenheter och gruppboenden för äldre som har hemvård.

– Det hade blivit osäkerhet kring den här benämningen ”omvårdnadsnära arbete”. Vilket jag tycker är tydligt, för det är ju inte chefer, de är ju inte inne och gör det omvårdnadsnära arbetet. Men utifrån att de har sin basplacering ute i verksamheten, nära de boende och nära medarbetare, därav hade det hänt. Men det är helt fel. Tack och lov att vi upptäckte det, säger omsorgschefen.

Enligt Ann-Louise Christensen har man nu förtydligat prioriteringsordningen och allt som gäller kring den, så att ingen ska kunna missförstå.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required