91-årige Gharnik släpper inte in ovaccinerad vårdpersonal – blir utan hjälp: ”Jag är rädd”

91-årige Gharnik Zadoorian är i stort behov av hemtjänstens hjälp. Men då han är i riskgrupp vill han inte släppa in ovaccinerad personal, något som gör att han flera gånger har blivit utan hjälp, rapporterar P4 Östergötland.

De senaste veckorna har flera äldre slagit larm om oron över att bli omhändertagna av hemtjänstpersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19.  

Bland annat rapporterade SVT Stockholm om 93-åriga Gerd, som rasade över att kommunen skickade ovaccinerad personal till hennes hem, utan att informera om läget innan. 

Omplacera ovaccinerad personal

Och nyligen rapporterade SvD om åtta personer som avlidit av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix, efter att de smittats av personal. Efter det så kunde inte Ingamaj förstå hur kommuner kan skicka ovaccinerade vårdgivare till gamla personer. 

– Det är förskräckligt att många äldre dör igen, och det beror på personal som inte är vaccinerad, sa Ingamaj till Aftonbladet då.

Foto: TT

Nu har flera kommuner valt att agera och i Stockholm, Uppsala och Arjeplog har man nu valt att ställa krav på sina hemtjänstanställda. Är man inte vaccinerad så kommer man inte längre att få arbeta fysiskt nära vårdtagarna. 

Men i Linköping där Gharnik Zadoorian, 91, bor har ovaccinerad hemtjänstpersonal dykt upp flera gånger.

– När de kommer frågar jag, vaccinerad eller inte? Om de inte är vaccinerade säger jag till dem ”snälla gå”. Det var flera gånger inte bara en gång, säger Gharnik till P4 Östergötland.

”Ingen mat”

Gharnik Zadoorian har flera sjukdomar och har på grund av det själv inte vågat vaccinera sig. Och efter läkarnas tvetydighet vet han inte hur han ska göra. 

– En läkare säger nej, en annan ja. Jag vet inte hur jag ska göra men jag är rädd, säger han till P4 och tillägger:

– Det var flera gånger som jag inte hade mat. Och jag behöver medicin. Jag behöver många saker.

Arbetsgivare i vården kan placera om ovaccinerad personal, fast det uppger vårdföretaget Attendo Care för P4 Östergötland att man inte har behövt göra hittills. Däremot uppmanar man arbetsledare att i möjligaste mån låta vaccinerad personal utföra sådana vårduppdrag.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required