Ambulans bestulen på munskydd – mitt under utryckning: ”Man blir förbannad”

Det nya coronaviruset har lett till hög belastning på sjukvården, och inte minst skyddsutrustning har blivit en bristvara.

Tidigare har bland annat ambulansförare i Göteborg vittnat om brist på handsprit, vilket tvingat dem att arbeta utan desinfektionsmedel.

Nu berättar sjuksköterskan Thomas Halin att en ambulans blivit bestulen på munskydd – mitt under en utryckning.

Det var i måndags natt som händelsen inträffade. Thomas Halin och hans kollega hade ryckt ut för att vårda en patient på en adress i Upplands Väsby.

När de efteråt återvände till ambulansen, noterade de att flera munskydd hade stulits från väskan som hängde på båren i trapphuset.

– Halva väskan är genomskinlig så man ser vad det finns för material i den. Man tog operationsmunskydden, de som tandläkare har. Det enda som sparades var det som hade filter. De visste vad de tog för de lämnade resten, säger Thomas Halin till Expressen.

munskydd, ambulans
Foto: Wikipedia / Dan Hansson, TT/SvD/SCANPIX

”Man blir förbannad”

Händelsen inträffade mitt under arbetspasset. Thomas och hans kollega hade flera patienter kvar att besöka, där de var i behov av skyddsutrustningen.

Samtidigt håller munskydden på att ta slut i förråden.

– Man blir förbannad och det är klart det är jävligt egoistiskt tänk att ta – framför allt från oss – som träffar patienter där vi måste skydda oss med de här munskydden dagligen, säger han till Expressen.

Så respektlöst. Alla inom vård och omsorg måste kunna utföra sitt jobb – och då behöver de skyddsutrustningen.

DELA för att sätta ner foten mot detta!