Ambulanspersonal vädjar: Sluta filma och fota olyckor, ni riskerar liv och kränker människor i nöd.

Problemet med att allmänheten fotar och filmar svåra olyckor bara växer. Nu har även ambulanspersonalen i Göteborg tröttnat. – Man blir lika upprörd varje gång. Jag vill bara ha svar på vad folk ska ha fotona och filmerna till. Man kränker personen som blir räddad, säger Sixten Lindblom till SR.se.

I början av sommaren skrev polisen Johan Säfström en krönika på Newsner där han tog upp problematiken med vittnen till olyckor som fotar och filmar med sina mobilkameror. Säfström ville få alla att förstå att det inte bara förhindrar räddningstjänsten i deras arbete, utan det kränker även människor som utsatts för en olycka.
Nu lyfter även ambulanspersonalen i Göteborg frågan och vädjar allmänheten att sluta filma och fota olyckor. De vittnar om flera händelser då fotograferande människor försvårat deras arbete. Nyligen drabbades en person av hjärtstillestånd i centrala Göteborg.
– När vi lyfte upp honom på båren för att få in honom i bilen så står folk i vägen så att vi inte kom fram. Då får en kollega gå framför och knuffa undan folk. Sen när vi lyfter in honom i bilen så är det två personer som försöker knö sig in i ambulansen och fota honom där inne, berättar Sixten Lindblom till SR.se.
Han berättar att människor även filmat i samband med en drunkningsolycka där en 15-åring var inblandad. Att allmänheten försvårar arbetet kan naturligtvis leda till att den olycksdrabbade inte får den hjälp hen behöver.
– Om man har ett hjärtstopp så är varje sekund viktig, när vi inte kommer fram till personen så ökar risken för att den inte ska överleva.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.