Anders Tegnell självkritisk – mot den svenska coronastrategin: ”Skulle vi stöta på samma sjukdom…”

Anders Tegnell är självkritisk mot den svenska coronastrategin.

I en intervju med Sveriges Radio Ekot säger statsepidemiologen nu att Sverige borde ha satt in fler åtgärder direkt.

– Kanske vi får någon slags lärdom, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot.

Många länder har tagit till olika metoder i kampen mot coronaviruset. Inte minst Sveriges strategi har uppmärksammats stort internationellt.

Detta eftersom Sverige gått en annan väg än många andra, med ett öppet samhälle och större vikt på personligt ansvar, snarare än karantän och totalförbud.

Vilken väg som visat sig vara rätt, återstår att se längre fram. Men när dödstalen i Sverige ligger kvar på runt 50 personer om dagen, är statsepidemiolog Anders Tegnell numera självkritisk.

anders tegnell
STOCKHOLM 20200527 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Skulle gått en annan väg

Han anser att fler åtgärder mot coronaviruset borde ha satts in redan från början.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot.

Tegnell säger också att man kanske kan dra lärdom om detta till framtiden, när man nu får se vilka åtgärder som är effektiva.

– Jag tror att det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Och det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

Vad tycker du om Sveriges coronastrategi? Lämna gärna en kommentar!