Anders Tegnells försvarstal i amerikansk tv: ”Tycker att vi har lyckats”

Varför Sverige har så höga dödstal i covid-19 i jämförelse med våra nordiska grannländer, är en fråga som många ställer sig.

Bland annat den amerikanska tv-kanalen CNN, där Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågan under helgen.

Sveriges strategi för att hantera coronaviruset och dess spridning har inte bara diskuterats  inom Sverige, utan även utomlands. Flera har ifrågasatt varför Sverige inte tar till med hårdare restriktioner för att minska smittospridningen.

Men kritiken har inte fått Folkhälsomyndigheten i Sverige att ändra sig. Hela tiden har Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell hållit fast vid samma strategi och försvarat den.

Under helgen medverkade Anders Tegnell i den amerikanska tv-kanalen CNN för en intervju om Sveriges strategi.

Foto: Janerik Henriksson/TT/ Jonas Ekströmer/TT

Tegnell fick bland annat frågan om han tycker att Sverige har lyckats med sin strategi.

– 6-7 veckor in i pandemin i Sverige tycker jag att vi har lyckats med det. Vi har planat ut kurvan, sjukvårdsystemet fungerar. Det är en tuff tid för dem men det har hela tiden funnits lediga vårdplatser. Resandet i Sverige har minskat, de flesta stannar hemma. Jag tycker att vi får effekt av de saker vi gör, säger han.

Samtidigt visar siffror att Sverige har ett högre dödstal än våra nordiska grannländer, trots att de har hårdare restriktioner än vad Sverige har haft. Något som CNN ställde frågor om till Anders Tegnell under helgen.

Enligt Anders kan det finnas flera skäl till varför det ser ut som det gör – just nu.

– Jag tror att det finns två skäl. Vi har haft fler smittade i Sverige än i våra grannländer, det tror jag vi är ganska säkra på, säger Anders Tegnell till CNN och fortsätter:

– Vi fick tyvärr in smittan på många äldreboenden i Sverige vilket ledde till hög dödlighet. Mycket olyckligt, svarade Anders Tegnell.