Anders Tegnells kontring – efter Trumps nya uttalanden om corona: ”Inte att leka med”

Donald Trump uppmanar amerikanerna att ”inte vara rädda” för coronaviruset.

Nu ger statsepidemiolog Anders Tegnell sin syn på det uppmärksammade utspelet, skriver Aftonbladet.

Den coronasmittade amerikanske presidenten är tillbaka i Vita huset efter tre dagar på militärsjukhus. Redan på söndagen tyckte Donald Trump att det var dags att titta ut från sjukhuset – så han åkte en biltur för att vinka till anhängarna som tagit sig dit.

Efter tre dygn på sjukhus skrevs han ut – och natten till tisdag svensk tid framträdde han i ett uppmärksammat videoklipp vid Vita huset. Presidenten fick helikoptereskort från sjukhuset.

Donald Trump tog då till orda – och förklarade för det amerikanska folket att de inte ska låta covid-19 ta över deras liv. Själv påstår presidenten att han mår bättre nu än på 20 år.

LÄS MER: Läkare rasar mot Trump efter uttalande om corona: ”Oförsvarbart”

Foto: Facebook

– Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset. Och en sak är säker: Låt det inte dominera er, var inte rädda för det, sade presidenten bland annat i ett uppmärksammat tal som spelades in på video.

Trump hävdade också att han ”kanske är immun” mot viruset.

– Jag vet att det fanns en risk, en fara, men det är okej och nu är jag bättre. Och kanske är jag immun, inte vet jag, säger Trump i klippet som lades upp under natten svensk tid.

Foto: Shutterstock

I USA har över 210 000 människor avlidit i covid-19 under pandemin.

Tegnell: ”Inte en sjukdom att leka med”

Nu kommenterar Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell Trumps uttalande om att folk inte ska vara rädda för coronaviruset.

– Mycket data och information talar om att det här inte är en sjukdom att leka med, även om risken är mindre i yngre åldrar finns exempel där på att man kan bli allvarligt sjuk, säger Tegnell enligt Aftonbladet.

Sveriges statsepidemiolog hoppas nu inte att Trumps uttalanden leder till att fler smittas i USA.

– Jag hoppas att människor som tittar på information tittar på flera ställen och ser att det här är en allvarlig sjukdom, säger Tegnell.

STOCKHOLM 20201006 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträtf om coronaläget. Foto: Claudio Bresciani / TT

Här kan man se Trumps omtalade tal i sin helhet:

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);