Anders Tegnells prognos – om utlandsresor: ”Svårt att tänka mig…”

Prognosen för att svenskarna ska kunna få till en utlandssemester i sommar ser dyster ut.

Men enligt Anders Tegnell beror inte det på hur det ser ut i Sverige, utan i resten av världen.

Sommaren börjar närma sig med storsteg och vanligtvis vid den här tiden, har många koll på var de ska spendera sina semesterveckor. I år ser det dock lite annorlunda ut.

Land efter land har stängt ned sina gränser. Och är det inte totala utegångsförbud och nedstängda städer så är det strikta restriktioner som gäller.

Men även om sådana restriktioner skulle komma att lätta så kommer det bli svårt att resa utanför Sveriges gränser i sommar

Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Borås Tidnings.

På frågan om när vi kan börja resa utomlands igen säger han: 

– Det beror ju inte bara på Sverige utan på resten av världen. Sverige är inte det stora problemet, vi har haft öppna gränser. Så har det inte sett ut i andra delar av världen. Jag har svårt att tänka mig att man kan resa utomlands i sommar, svårt att se hur det skulle gå till. 

Foto: Johan Wessman, Flickr.com/Simon Rehnström/SvD/TT

”Det är väldigt märkligt”

Anders Tegnell har gått från relativt okänd till att vara ett namn på allas läppar. Han berättar för läsarna att det är en märklig situation men att han tar hjälp av sina kollegor för att hantera det.

– Jag har massa kolleger som hjälper mig så det fungerar bra. Det är väldigt märkligt, hur man vanligtvis sköter sitt jobb och det inte blir så mycket uppmärksamhet, sedan fortsätter man att sköta sitt jobb och det blir väldigt mycket uppmärksamhet. Jag gör inte mycket annorlunda nu mot vad jag gör annars.

Anders Tegnell har fått både ris och ros för sitt arbete. På senare tid mest ros och har hyllats med allt från tatueringar till låtar och merch.

För Borås Tidnings läsare berättar han att han också får en hel del presenter skickade till sig.

– Det känns också i det närmaste absurt. Men vi delar på det på myndigheten så det kommer alla till godo. Jag är mest intresserad av att kunna göra mitt jobb på ett bra sätt, skriver Anders Tegnell till Borås Tidning.