Annika Strandhäll avgår som minister – efter dödsfallet i familjen

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll avgår, rapporterar Dagens Nyheter.

Hon väljer att lämna ministerposten efter sin sambos död.

– Flickorna behöver mig närvarande, säger Annika Strandhäll till tidningen.

Det har gått en månad sedan Annika Strandhäll hastigt förlorade sin sambo. Hon valde då att ta en paus från regeringsarbetet. I fredags hölls begravningen. Nu meddelar Strandhäll sin avgång.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till DN.

Annika Strandhäll: Därför lämnar jag regeringen

För tidningen berättar hon att hon behöver fokusera på sin familj. Strandhäll har två barn med sambon och en bonusson.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget. I uppdraget som minister är man ständigt i strålkastarljuset på ett eller annat sätt. Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt, säger Annika Strandhäll till DN.

annika strandhäll
Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Annika Strandhäll berättar vidare för DN att beslutet vuxit fram succesivt. Hon kommer dock inte lämna politiken.

– Däremot kommer jag inte att lämna politiken. Jag går över till ett uppdrag som riksdagsledamot. Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag. Det finns möjlighet att ha lite mer regelbundna arbetstider.