Attacken mot Socialdemokraterna – från Fridolin: ”Vad är det för monster jag varit med och skapat”

Socialdemokratin

”Nu undrar jag vad det är för monster jag varit med och skapat”, skriver det tidigare språkröret (MP) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

MP-språkröret Gustav Fridolin satt i statsminister Stefan Löfvens historiska regering. För första gången ingick Miljöpartiet i en socialdemokratiskt ledd regering under den förra mandatperioden.

Efter valet 2018 – och den så kallade januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L – lämnade Fridolin riksdagen och toppolitiken. Den förre utbildningsministern arbetar i dag som lärare. I sin sista motion i riksdagen lade han fram ett förslag om sänkta arvoden för riksdagens ledamöter med 30 000 kronor i månaden.

Nu går han till attack – mot egna koalitionspartnern Socialdemokraterna.

Foto: Wikimedia commons

Han gör detta i en kulturkrönika i tidningen Arbetet. Fridolin resonerar kring att S sänker skatten för de rikaste i form av värnskattens avskaffande, genom överenskommelsen med MP, C och L.

”När det som till slut blev en januariöverenskommelse skulle förhandlas var det viktigare för S att stoppa gröna krav på att sjuka barn skulle få stanna, än liberala dito om avskaffad värnskatt”, skriver Fridolin i Arbetet.

Han nämner även en hård linje i migrationsfrågan, och jämför debatten inom Socialdemokraterna med sluddrigt prat klockan halv tre på en fest.

”Om det är något som är farligare än en partibyråkrati med maktberoende, så är det en partibyråkrati med maktberoende utan självkänsla”, skriver Fridolin.

Fridolin är också kritisk till hur han menar att S positionerar sig till vänster i den ekonomiska politiken, men samtidigt ställer sig mot de gröna och liberala partier i värderingsfrågor. Detta kallar han ”vänster-TAN”.

STOCKHOLM 20190130 Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT

”Det finns ju ett enklare ord för de som både sänker skatter och vill minska invandring än vänster-TAN: Höger” skriver Fridolin i sin debattartikel som man kan läsa i sin helhet här.

Vad har du att säga om Gustav Fridolins synpunkter på Socialdemokraterna? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

TV: Greta Thunbergs bästa citat