Beskedet: Dieselpriset fortsätter skjuta i höjden – så mycket kostar det att tanka nu

Dieselpriset fortsätter skjuta i höjden.

Det har nu nått nya rekordnivåer, rapporterar TT.

Priset på drivmedel har ökat markant de senaste månaderna. Under andra halvan av 2021 höjdes priset på bensin och diesel flertalet gånger till nya rekordnivåer, något som bland annat hänger samman med att priset på råoljan Brent blivit dyrare.

Så sent som i slutet av september låg priset för en liter diesel på strax över 18 kronor vid bemannade stationer. Några veckor senare hade dieselpriset nått över 19 kronor/litern – och nyligen kom också 20-kronorsvallen att sprängas.

Nu rapporterar TT enligt Aftonbladet att dieselpriset återigen har nått nya rekordnivåer.

mynt
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så mycket kostar det att tanka diesel

Enligt TT har bensinkedjorna Circle K och Preem nu höjt priset på diesel med ytterligare 15 öre, till det rekorddyra priset på 20,42 kronor/litern vid bemannade stationer.

Det är sex kronor dyrare per liter än för ett år sedan, då dieselpriset i början av 2021 låg på 14,42 kronor/litern.

Anledningen till den senaste prisökningen är alltså ökade priser på råolja på världsmarknaden. Ett terminskontrakt för leverans av råoljan Brent nästa månad ligger på den högsta noteringen sedan i november förra året, över 80 dollar per fat.

En annan faktor till den senaste tidens prisökningar är skattehöjningar samt en uppstramad reduktionsplikt. Det senare innebär att över en tredjedel biodrivmedel, som är dyrare, måste blandas i dieseln efter de nya kraven.

tanka bil
STOCKHOLM 20220101 En person tankar en bil. Med det nya året sticker priserna på bensin och diesel på macken iväg. En liter diesel spränger nu 20-kronorsvallen, efter en höjning med över en krona. Foto: Fredrik Persson / TT

Så mycket kostar det att tanka bensin

Även bensinpriset har skjutit i höjden de senaste månaderna.

Men nu lämnas priset på 95-oktanig blyfri bensin oförändrat, på 18,09 kronor/litern. Jämförelsevis låg bensinpriset för ett år sedan på 14,24 kronor/litern.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required