Birgit, 93, lämnades ensam mitt i natten efter sjukhusbesöket – kom inte in i bostaden: ”Förfärligt”

Efter ett sjukhusbesök i Köping lämnades 93-åriga Birgit Björkkvist ensam i kylan utanför sin bostad i Fagersta. Då hennes skjuts åkt och hon inte hade nycklarna med sig när hon hämtades av ambulans fick hon knacka dörr mitt i natten. 

– Hon hade inga nycklar, inga ytterkläder och fick vandra runt ute i mörkret, utan rullator i kvarteret och ringa på dörrar hos grannarna, berättar dottern Wenetha för Fagersta Nyheter, som var först med att rapportera om händelsen.

Det var en söndagskväll i mars som 93-åriga Birgit Björkkvist från Fagersta drabbades av hjärtflimmer och fick svårt att andas. Birgit blev upphämtad i ambulans och fördes till sjukhus i Köping. 

Släpptes utomhus tre på natten

Efter att man tagit flera prover på Birgit fick hon en säng att vila i, innan hon väcktes mitt i natten. Då proverna såg bra ut bestämde man att Birgit skulle få åka hem till Fagersta. 

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Klockan var runt tre på natten när Birgit släpptes av utanför sin bostad i Fagersta. Hon hade varken ytterkläder eller nycklar med sig, och blev stående ensam i kylan.

Då varken sjukvården eller hemtjänsten hade kontaktat Birgits anhöriga var det ingen som visste att hon skulle komma hem på natten. 

– Mamma är 93 år och sådant här får bara inte hända. Ingen från sjukhuset ringde varken oss anhöriga eller hemtjänsten för att möta upp vid avlämnandet. Det är förfärligt att det kan få gå till så här, säger hennes dotter Wenetha Mattsson till Fagersta Nyheter.

Foto: Fagersta Nyheter

Skakad efter händelsen

Hjälpen kom till slut i form av grannen Kalevi Arola, som Birgit uttryckt sin tacksamhet till via Fagersta Nyheter. 

– Naturligtvis vågar ingen öppna den tiden på natten, vilket man inte heller ska. När Kalevi, en granne i kvarteret, hörde att hon ropade att det är Birgit som behöver hjälp, så öppnade han, hjälpte henne in till sig och ringde mig. Jag hämtade henne, hjälpte henne i säng, trött, utmattad och förvirrad. Hon hade mobiltelefonen med sig men var alltför förvirrad för att klara av att ringa någon av oss anhöriga, säger dottern Wenetha till Fagersta Nyheter. 

”Kunde ta hand om sig själv”

Att lämnas ensam i vinterkylan mitt i natten har skakat 93-åriga Birgit. Att varken hemtjänst eller anhöriga kontaktades är något som sjukvården i Köping beklagar enligt SVT. De har gjort en avvikelserapport för att undvika att liknande händelser ska inträffa.

– De som arbetade på natten uppfattade att den här personen var klar och kunde ta hand om sig själv, säger Johan Saaw, överläkare och verksamhetschef på sjukhuset i Köping till SVT.

Solveig ser ingenting längre, så när hon släpptes av ensam på fel adress kunde hon inte hitta hem.Hon önskar få ledsagning, men kommunen har inte beviljat det.

Posted by Newsner Familj on Wednesday, September 2, 2020

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required