Björn Olsens skarpa varning – stora oron över 70-plussarna: ”Inte säkert att vi…”

Förra veckan kom det glädjande beskedet från Folkhälsomyndigheten att 70-plussare numera får leva precis som alla andra i samhället.

Men nu höjer professorn Björn Olsen ett varningens finger för att det finns en risk för att smittspridningen tar fart på nytt, vilket Tv4 var först med att rapportera.

Året har varit tufft för det allra flesta men extra tufft har det ändå varit för våra äldre. De har tvingats leva isolerade och avskilda från både vänner och familj.

Förra veckan kom dock det glädjande beskedet från Folkhälsomyndigheten att alla 70-plussare numera ska få leva precis med de rekommendationer som alla andra har i samhället under pandemin.

Beskedet togs emot med dunder och brak och många kände stor lycka över att åter igen kunna träffa barn och barnbarn.

Smittspridningen ökar i Sverige

Men trots att coronaläget på landets äldreboenden fortfarande är stabilt ser läget i Europa inte lika glatt ut.

Senaste veckan har allt fler länder larmat om att viruset sprider sig allt snabbare och även i Sverige har smittspridningen ökat drastiskt.

LÄS MER: Professorn Björn Olsen går till hårt angrepp mot Folkhälsomyndigheten: ”Som en sekt”

Därför, menar Björn Olsen, att det här med att öppna upp för 70 plussare inte kommer vara helt riskfritt. Det för att det finns en slags tröghet i viruset som gör att även om Sverige har en gynnsam situation i Sverige

– Det finns en tröghet i det här viruset. Så problemet nu är att även fast vi har en relativt gynnsam situation på våra äldreboenden nu, så är det inte säkert att vi på något sätt kommer ha en lika gynnsam situation om fjorton dagar, säger Björn Olsen i programmet.

Kan drabbas hårt ännu en gång

Och eftersom det finns en allmän smittspridning ute i samhället finns det risk för att de äldre drabbas ännu en gång.

– Om vi tillåter att vi har en allmän smittspridning ute i samhället så kommer det spilla över från de befolkningsgrupper som kanske inte blir särskilt sjuka av det här viruset, alltså de yngre. Och till nästa generation, till nästa generation, till nästa generation och sedan klipper det till.

LÄS MER: Coronautbrott på äldreboende – 13 bekräftat smittade: ”Följer våra rutiner”

Björn Olsen har svårt att sia om huruvida Sverige äldre kommer klara av de hävda restriktionerna.

Men menar att det finns flera lyckade exempel ute i världen där äldre har kunnat umgås med de yngre generationerna utan att smittan har spridit sig. Det för att man har haft kontroll på smittspridningen ute i samhället.

Kan man träffa barnbarnan i jul?

Och på frågan om man kan träffa barnbarnen i jul, svarar Björn Olsen ja. Men att det hade varit bättre om Sverige haft bättre kontroll över smittspridningen först.

– Jag vet inte hur Sverige kommer klara det. Men just nu har vi inte det och det kan mycket väl vara så att det åter igen kommer gå över styr när vi går in i en mörkare och kallare period. Och då kan man behöva backa hem igen, säger Björn Olsen i programmet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required