Blåljuspersonal beskjutna med fyrverkerier – nu ryter polisen ifrån: ”Vanliga människor i uniformen”

Under nyårsnatten besköts blåljuspersonal med raketer på flera håll i landet och under helgen har det varit fortsatt stökigt.

Nu vill polisen se över lagstiftningen om försäljning av raketer, skriver P4 Dalarna.

Nyår var ovanligt stökigt trots pandemin och den 1 januari rapporterade poliser runt om i landet om ett stressigt dygn. Och på flera håll blev blåljuspersonal beskjutna med raketer, något som fortsatte långt efter nyårsnatten.

I fredags blev bland annat polisen i Örebro larmade till Degerfors där ett stort ungdomsgäng sköt raketer både mot varandra och bostadshus.

Polis fick hörselskada

När polisen anlände till platsen för att lugna ned situationen blev de i stället måltavlor för fyrverkerierna.

Även i Mora och Avesta har blåljuspersonal blivit beskjutna.

I Avesta larmades polisen till ett stort bråk där 40-50 yngre män slogs och betedde sig illa.

– När vi kom dit slogs det och sparkades på polisbilarna. Vi fick en polisbil sönderslagen där och en kollega skadades i samband med att man sköt raketer mot dem, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson i Region Bergslagen tilllP4.

En raket exploderade intill en polis som drabbades av en hörselskada.

Polis vill se över lagstiftningen

Nu höjs röster inom polisen som vill se över lagstiftningen om försäljning av fyrverkerier.

– Jag vet inte om de bara ser uniformen och inte förstår att det både är föräldrar och mor och farföräldrar också i vissa lägen, vanliga människor av kött och blod som är är i de här uniformerna och som också vill komma hem till sina nära och kära efter sitt arbetspass, säger polisens presstalesperson i region Bergslagen, Mats Öhman till P4 Dalarna och fortsätter:

– Det är väl kanske dags att börja titta på lagstiftningen om försäljning. Det är väl det som skulle kunna lösa det här problemet. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required