Byggarbetare räddade boende ur brinnande hus – hedras av räddningstjänsten: ”Rörde sig om sekunder”

När en brand utbröt i ett flerfamiljshus i leksand i februari tvekade inte byggarbetarna Mikael, Eric och Simon på att ingripa.

Nu prisas hjältarna med diplom för deras modiga insats.

Klockan var 08.00 på morgonen den 28 februari i år som den otäcka branden bröt ut i ett lägenhetshus i Leksand.

Brandkåren kallades dit och man skickade även styrkor från Rättvik och Gagned.

LÄS MER: Hemlöse Mathias hindrade skola från att brinna ner – hedras av räddningstjänsten: ”Kunde inte stå och glo”

På plats möttes brandmännen av kraftig rökutveckling i trapphuset och från utsidan kunde de se lågor slå ut från en lägenhetsbalkong.

Men innan räddningstjänsten hann dit var det tre byggarbetare som gjorde en tapper insats på platsen.

”Rörde sig om sekunder”

Och enligt räddningstjänsten gjorde de precis allt rätt.

– De larmade först, sedan började de varna boende för att få ut dom ur byggnaden, säger Anders Lasses, operativ chef på Brandkåren Norra Dalarna som var med på brandplatsen till Siljan News.

Men trots att männen varnat de boende insåg de snart att det fanns människor kvar i byggnaden. De försökte gå in i trapphuset men på grund av den kraftiga röken tvingades de vända.

LÄS MER: Hjälten Johan sprang rakt in i eldhärjat hus – för att rädda livet på sina grannar: ”Jag förstod direkt”

Men ingen av dem gav upp. I sista sekund fick de tag i en grävmaskin och med hjälp av den fick de ut människorna som var kvar i huset via balkongen.

— Det rörde sig om sekunder eller möjligen minuter innan elden hade tagit sig vidare till resten av byggnaden via vinden och då hade skadorna på byggnaden och risken för personskador ökat kraftig, berättar Anders Lasses för tidningen.

Diplom för rådigt ingripande

De tre byggarbetarna som var på plats heter Mikael, Eric och Simon och den 17 maj fick de diplom för ”rådigt ingripande” av brandskyddsföreningen i Dalarna.

Mikael Johansson och Simon Matses fick ta emot utmärkelsen för rådigt ingripande utdelat av Fredrik Bergström och Elisabeth Myregrund från Branskyddsföreningen i Dalarna. Foto: Oskar Lindberg

Posted by Brandskyddsföreningen Dalarna on Wednesday, May 18, 2022

I ett inlägg på föreningens Facebooksida skriver de mer om motiveringen.

”Deras agerande var föredömligt och de initiala insatserna som de vidtog innan räddningstjänsten kom på plats var avgörande för utgången av händelsen”, skriver brandskyddsföreningen i Dalarna i inlägget och tillägger:

”Dessutom har de agerat mycket rådigt när de med hjälp av en grävskopa lyckades evakuera människor från en lägenhetsbalkong. De får därför anses ha gjort mer än man kan förvänta sig vid en händelse som regleras i lagen om skydd mot olyckor”.

Trion fick diplom, plaketter, blommor samt presentkort som tack för sitt rådiga ingripande. Foto: Elisabeth Myregrund

Posted by Brandskyddsföreningen Dalarna on Wednesday, May 18, 2022

Men två av dem som var på plats och tog emot priset är inte helt med på uppmärksamheten. I stället menar dem att de bara gjorde det som man förväntas att göra i en sådan situation.

— Det brann och vi var ju där, såklart att man gör så gott man kan, säger Mikael Johansson till Siljan news.

Så tacksam för att det finns människor som vågar ingripa! De här tre byggarbetarna är sanna hjältar och de förtjänar att hyllas till varje pris.